Neamţ: Cum se împart cele 209 milioane din buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vistieria locală a fost dimensionată după veniturile de anul trecut, când procentajul de încasare a fost de 71% din valoarea estimată.

Un sfert din totalul cheltuielilor planificate pe acest an se vor duce pe salarii. Din cele 54 de milioane de lei, 41 de milioane reprezintă cheltuielile pentru personalul din învăţământ, iar diferenţa este rezervată pentru salariile celor din Primărie, poliţiştilor comunitari şi asistenţilor personali. „La capitolul învăţământ nu o să ne ajungă sumele până la sfârşitul anului, dar este posibil să fie o rectificare bugetară pentru a regla această problemă“, spune Dorina Staicu, directorul economic al Primăriei.

7 milioane de lei la bănci
Anul 2011 este ultimul în care nu trebuie făcute plăţi consistente pentru rambursarea celor două mari credite bancare contractate pentru investiţiile din turism şi termoficare. Datoria publică a oraşului pentru acest an înseamnă 7 milioane de lei, adică  dobânzi şi comisioane bancare la împrumuturile luate de edili în 2005 şi 2007.

„De anul viitor vor trebui rambursate în plus ratele şi dobânzile aferente celor două credite, care însumează 222 de milioane de lei. Perioada de returnare a împrumutului este până în anul 2025, respectiv 2027“, mai spune Dorina Staicu. Pietrenii s-ar putea plânge în acest an de disconfortul pe care îl vor resimţi în zona centrală a urbei, unde sunt concentrate investiţiile majore ale edililor. „Încep lucrările de restaurare a complexului istoric Curtea Domnească şi la pasajul rutier subteran de pe strada Ştefan cel Mare. O altă investiţie majoră este amenajarea pârâului Cuejdi cu podul şi cele două platforme cu parcări“, spune city-managerul Bogdan Puşcaşu.

Polivalenta, ultramodernă
Pentru cele trei proiecte care însumează 102 milioane de lei, contribuţia locală este 2%, restul fiind finanţare europeană nerambursabilă. În domeniul turismului sunt prevăzute realizarea a două noi pârtii de schi, a unui patinoar şi a drumului pe muntele Cozla, proiect în valoare de 58 de milioane de lei, unde contribuţia din bugetul propriu este de 50%.

„Am prevăzut şi sumele pentru dotarea la standarde internaţionale a Sălii Polivalente, care va avea 5.000 de locuri. În zona socială vrem să realizăm centrul de pe strada Gavril Galinescu, destinat copiilor instituţionalizaţi“, mai spune Puşcaşu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite