Neamţ: Copil fără mâini, furat de un patron ţepar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să-i cumpere proteze, familia trebuie să achite două credite folosite de fostul şef. Părinţii sunt nevoiţi să dea din banii pe care îi primesc pentru copilul cu handicap ca să achite ratele la două credite pe care le-au făcut pentru altcineva.

Silviu Tărâţă (11 ani) din satul Călugăreni, comuna Poiana Teiului, a rămas fără ambele mâini de aproape un an. Acum învaţă să folosească picioarele în situaţii în care altădată se slujea de mâini.

Citește și Patron milionar, din naivitatea angajaților

În noiembrie 2009, o descărcare electrică de la transformatorul care aparţinea E.ON Electrica amplasat în curtea bunicilor i-a prăjit membrele superioare. Medicii nu l-au putut salva decât amputându-i mâinile atinse de cangrenă.

Deşi unele lucruri le poate face şi fără mâini, pentru majoritatea situaţiilor are nevoie de ajutor, fie că trebuie să mănânce, să se îmbrace, să-şi scoată caietele din ghiozdan sau să meargă la WC-ul din curte. „Am terminat clasa a IV-a şi la şcoală mă ajutau colegii. Dar la WC nu mergeam, mă abţineam până ajungeam acasă“, spune Silviu.

Acum butonează telecomanda televizorului sau celularul cu degetele de la picioare. Chiar pescuieşte, cu undiţa ţinută sub bărbie şi cu umărul, aproape ca pe o vioară. Dar cineva trebuie să-i pună momeala în cârlig.

Traşi pe sfoară de patron

Ca şi cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, părinţii lui au căzut victima unui patron care i-a pus să împrumute bani de la bancă pentru el, iar apoi i-a lăsat şi fără serviciu, şi cu ratele de plătit.

„Am fost coleg de clasă cu Grigore Tănase, care are un gater în satul Ceahlău. M-a tot chemat la treabă şi până la urmă ne-a luat cartea de muncă şi mie, şi soţiei. Apoi ne-a rugat să îl ajutăm, şi aşa am ajuns să facem împrumut la bancă pentru el. Eu 30.000, soţia 35.000 de lei“, spune Dan Tărâţă, tatăl lui Silviu. Banii au fost împrumutaţi la sfârşitul lui 2007.

„Noi ne-am oprit numai 10.000 de lei, cu care ne-am luat ceva mobilier prin casă, iar restul i-am dat lui pentru că ne-a promis că plăteşte ratele“, spune Maria Tărâţă, mama. O vreme, cei doi soţi au primit bani pentru munca prestată la gater, iar ratele erau plătite de Tănase.
Banii pentru Silviu, la bancă

„După un an, au început să fie problemele la gater şi ne-a trimis acasă. Apoi au apărut somaţiile de la bancă, iar Tănase nu mai este de găsit. Şi-a schimbat telefoanele, iar poarta lui e închisă“, s-a plâns Maria. Veniturile femeii se reduc la 91 de lei de la Protecţia Copilului, 84 de lei alocaţia şi, de câteva luni, 550 de lei de la Primărie, ca însoţitoare de persoană cu handicap. „Din aceşti bani am plătit la bancă numai pentru partea mea de credit, că nu pot să plătesc ratele întregi“, explică femeia.

Grigore Tănase, care a luat bani de alte zece familii din zonă, este de negăsit.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite