Neamţ: Copiii din Girov, ocoliţi de microbuzul şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de preşcolari merg zilnic pe jos aproape doi kilometri spre grădiniţă pe lângă maşinile de mare tonaj de pe stradă. Micuţii circulă pe marginea unui drum judeţean unde nu sunt trotuare şi sunt expuşi pericolelor auto.

Ştefania Mihalache (5 ani), Andrei (6 ani) şi Marius (4 ani) Savin străbat zilnic aproape doi kilometri pe jos până la grădiniţa din satul Căciuleşti, comuna Girov, judeţul Neamţ. Pe drumul judeţean pe care merg zilnic, TIR-urile trec în viteză şi nu există trotuare.

Micuţii se sperie, se retrag spre şanţurile de la marginea drumului, aşteaptă să treacă maşinile, după care îşi reiau traseul. Deşi ca ei sunt mulţi copii care învaţă la ţară, Ştefania, Andrei şi Marius ar putea scăpa uşor de acest chin dacă microbuzul şcolar ar opri să-i ia şi pe ei.

„Microbuzul trece pe lângă noi, dar nu opreşte“

„Microbuz este, însă la noi nu opreşte. Vedem cum trece prin faţa casei noastre, dar nu ne ia niciodată spre şcoală“, povesteşte Brânduşa Mihalache, mama Ştefaniei.Dacă e cald şi senin, copiii fac 40 de minute până la grădiniţă, însă, când e iarnă sau când plouă, le e mult mai greu. Părinţii au serviciu şi spun că de multe ori nu reuşesc să se împartă între orarul copiilor şi programul de muncă. „Acum sunt în concediu de maternitate pentru că mai am o fetiţă de nouă luni, dar când lucram trebuia să plec la ora 4.30 la serviciu“, se plânge Brânduşa Mihalache. Cei mai afectaţi rămân copiii, care, la numai patru sau cinci ani, suferă când văd microbuzul care-i ocoleşte şi-i lasă să meargă pe jos. „Plecăm de dimineaţă de acasă. Microbuzul trece pe lângă noi, dar nu opreşte. O ţin pe mama de mână şi ne uităm pe stradă ca să nu vină maşini“, spune Ştefania Mihalache.

Microbuze insuficiente

Autorităţile pasează vina către şcoală, iar conducerea şcolii către Primărie. „Nu există refugiu ca să poată opri microbuzul şi nici nu avem microbuze suficiente. Sunt două, din care unul are numai opt locuri, iar celălalt 17. Şi aşa vin încărcate din toate colţurile comunei şi cară şi 24 de copii“, s-a scuzat primarul Vasile Olaru.

Conducerea şcolii spune că nu poate face nimic până în septembrie. „Nu pot să fac nicio modificare în orar acum, în timpul anului. Sunt mulţi copii care merg pe jos spre şcoală, mai ales că din 10 şcoli, câte erau la noi în comună, acum mai funcţionează doar trei. Cel mai mic copil care merge pe jos spre grădiniţă cred că are trei ani“, a spus Georgeta Molcăluţ, directorul Şcolii Girov.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite