Neamţ: Constantin Enache - Tehnicianul de pe banca Ceahlăului (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nici 38 de ani, fostul atacant al generaţiei „Juventus“ este unul dintre cei mai tineri antrenori principali din istoria echipei nemţene.

Costel Enache nu pare să simtă presiunea băncii tehnice. Se simte ca şi cum ar fi de-o viaţă în postura de „principal“ al grupării nemţene. Pentru fanii „galben-negrilor“, numele său este sinonim cu perioada de glorie a echipei care a jucat în 1999, de la egal la egal, cu Juventus Torino, în Cupa UEFA Intertoto.

A pus ghetele în cui în 2005
„Reperul rămâne dubla cu Juventus, dar au mai fost meciuri memorabile cu Mallorca sau Austria Viena. În partida cu francezii de la Metz îmi amintesc că oaspeţii aveau jucători de valoare precum portarul Song’o sau atacantul Pires“, spune Enache.

Primii paşi în fotbal au fost făcuţi sub îndrumarea profesorilor Cojocaru şi Onica la Clubul Sportiv Şcolar „Olimpia“. Când a împlinit 12 ani, a plecat la Centrul Naţional „Viitorul“ de la Târgu Mureş, unde şi-a făcut junioratul până la 16 ani. „La revenirea acasă am intrat în lotul echipei de seniori antrenat de Nicolae Vătafu. Ţin minte că am debutat la Ceahlăul într-un meci cu Poli Iaşi, când am fost introdus pe teren 10 minute“, dă timpul înapoi atacantul.

În anii ‘90 Enache evolua într-o echipă care îmbina experienţa lui Ivanov, Vasilache sau Ioan Mironaş cu tinereţea lui Florin Axinia, Pantazi, Marian Mirea şi Adrian Iencsi. După promovare, au fost 13 ani de participare în Divizia A. „Îmi amintesc când am înscris golul decisiv cu cinci minute înainte de final într-un meci cu Poli Timişoara. A fost o execuţie deosebită care ne-a adus puncte importante şi ne-a ajutat să evităm retrogradarea“, spune fostul fotbalist.

Cariera fotbalistică a lui Costel Enache a însemnat 54 de goluri pentru Ceahlăul şi 294 de jocuri pe prima scenă competiţională. Atacantul s-a retras de pe teren  în 2005, dar a început imediat munca de tehnician, mai întâi ca antrenor secund la UTA Arad. A secondat apoi patru antrenori principali care au pregătit Ceahlăul în sezonul 2006-2007, iar un an mai târziu a preluat o grupă la Centrul de Copii şi Juniori al clubului pietrean.

Trei ani a fost antrenor principal la Petrotub Roman. „Când am ajuns acolo erau doar 11 jucători în lot, iar echipa tocmai evitase retrogradarea în ultima etapă. Primul sezon l-am terminat pe locul 6, apoi am încheiat pe trei, iar luna trecută, când am venit la Ceahlăul, i-am lăsat tot pe podium. A fost cea mai utilă perioadă din cariera mea de antrenor“,  consideră Enache. Debutul ca principal la Ceahlăul a fost unul fericit după victoria cu 4-1, la Tulcea.

Profil
Născut. 11 martie 1973, Piatra Neamţ.
Studii. Master în Management şi marketing sportiv, Univ. „Aurel Vlaicu“ din Arad.
Familie. Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Ce tactică aplici pentru a obţine performanţă ?
Cea mai mare bucurie este să-i văd pe jucătorii mei zâmbind. Vreau să-i fac să joace fotbal din plăcere, iar eu să mă simt bine în preajma lor. Lotul este acelaşi pe care l-am preluat de la Marin Barbu, un lot bine pregătit şi echilibrat. Sunt jucători cu care se poate lucra, cu un potenţial deosebit şi cu un viitor frumos, dar rămâne ca ei să fie la fel de serioşi.
Un antrenor este ţinut „în viaţă“ doar de rezultate?
Chiar dacă cineva apreciază ideile, filosofia antrenorului, dacă nu sunt rezultate bune acestea sunt mai puţin importante. Ca în orice domeniu, eficienţa contează cel mai mult şi mereu lucrezi sub presiune.

Ce-i place
Lui Costel Enache îi place să înoate la piscină şi să meargă periodic la saună. De asemenea, îi plac tradiţiile autentice din perioada Crăciunului sau Paştelui. „Cel mai mult îmi plac obiceiurile de iarnă“, spune antrenorul.

Ce nu-i place
Este dezgustat de violenţă. „Nu-mi place nici violenţa fizică şi nici cea verbală la care apelează unii ca să-şi demonstreze superioritatea“, mai spune Enache.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite