Neamţ: Computerul, surogat la distracţia tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un adolescent din Piatra Neamţ intră pe Facebook, cea mai populară reţea de socializare online
Un adolescent din Piatra Neamţ intră pe Facebook, cea mai populară reţea de socializare online

Adolescenţii îşi petrec cea mai mare parte din timpul liber în lumea virtuală pentru că cea reală e săracă în opţiuni. Mulţi tineri se feresc să meargă în cluburi de teama scandalurilor. O parte dintre părinţii îngrijoraţi au limitat accesul copiilor la calculator.

La sfârşit de săptămână, tinerii din Piatra Neamţ pot număra pe degete variantele de petrecere a timpului liber. După ce vara le-a oferit prilejul de a petrece serile la ştrand sau la terase, răcirea vremii le-a restrâns adolescenţilor perspectivele pentru distracţie.

Alexandru Burlacu, elev în clasa a XI-a la unul dintre liceele din oraş, spune că evită discotecile din motive ce ţin de siguranţă. „Nu merg în club pentru că nu-mi plac genurile de muzică difuzate acolo şi, pe deasupra, este şi periculos. Rişti să nimereşti în mijlocul vreunui scandal şi mai iei şi bătaie fără să ai vreo vină“, spune el.

Tânărul este de părere că alegerea anturajului este foarte importantă, pentru că „spiritul de turmă nu este perceput în sens pozitiv. La rele toţi sunt fruntaşi“.

De departe, primul loc în preferinţele tinerilor îl ocupă calculatorul, care le umple ore întregi din week-end.

Doar pentru lecţii

Fie că navighează pe site-uri de socializare, se uită la filme sau se lasă prinşi în jocuri interactive, adolescenţii pierd din vedere faptul că şi-ar putea umple timpul cu alte ocupaţii mult mai utile şi mai sănătoase, precum un joc pe terenul de sport sau o drumeţie în mijlocul naturii. „Prefer să mă uit la filme pe calculator pentru că e mult mai confortabil decât să ies în oraş. Mă scuteşte şi de mersul la cinematograf“, spune Petruţ Bucătaru.

Unii părinţi conştientizează pericolul la care se expun copiii lor în timp ce accesează internetul, de aceea îşi iau toate măsurile de precauţie.

„Când am văzut că fiul meu stă prea mult la calculator, i l-am parolat. Îi dau voie să-l folosească cel mult o oră pe zi. În acest fel controlăm întreaga lui activitate. Dacă la început am avut discuţii în contradictoriu pe această temă, acum înţelege că decizia pe care am luat-o este în folosul lui“, spune pietreanca Manuela Ionescu. Femeia recunoaşte chiar că fiul său foloseşte acum computerul doar atunci când îşi pregăteşte lecţiile şi că petrece ceva mai mult timp cu prietenii şi colegii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite