Neamţ: Comisia Europeană a aprobat 30 de milioane de euro pentru extinderea salubrizării în tot judeţul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondurile acordate pentru proiectul Consiliului Judeţean reprezintă cea mai mare finanţare europeană din Neamţ.

Proiectul depus spre aprobare la Bruxelles se intitulează „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Neamţ". Valoarea totală a proiectului este de 41,4 milioane de euro, din care, finanţarea aprobată zilele trecute de Comisia Europeană este de 30 de milioane de euro. Ceie 11,4 milioane de euro urmează să fie asigurată din fonduri guvernamentale şi din fonduri bugetare proprii.

„Este cea mai mare finanţare europeană care vizează judeţul Neamţ. Dincolo de impactul pozitiv asupra mediului, trebuie remarcată «gura de oxigen» pe care realizarea acestui proiect o va aduce mediului economic din judeţ", spune Vasile Pruteanu, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Conform proiectului întocmit de Direcţia Dezvoltare Rurală şi Programe Europene din cadrul CJ Neamţ, proiectul are în vedere extinderea colectării deşeurilor reziduale atât în mediul urban, cât şi la sate, precum şi extinderea colectării selective a deşeurilor reciclabile.

Depozitul de gunoi al judeţului va fi construit pe 27 ha, în comuna Girov

Cea mai amplă lucrare prevăzută în proiect este construirea în comuna Girov a unui depozit judeţean conform, pentru deşeuri nepericuloase. Suprafaţa ocupată de acest depozit va fi de 27 ha, iar durata de viaţă a acestuia este estimată la 21 de ani.

„Sunt obiective majore care trebuie realizate. Asta înseamnă lucrări, locuri de muncă, achiziţii de materiale. În plus, asigurăm pentru copiii şi pentru nepoţii noştri, un mediu mai sănătos. În plus, extinderea salubrizării la nivelul întregului judeţ va creşte şi atractivitatea turistică a zonelor a Neamţului", mai spune Vasile Pruteanu.

Tot în proiect sunt prevăzute şi lucrările de închidere a depozitelor neconforme din oraşele Bicaz, Roman, Târgu Neamţ, construirea a trei staţii de transfer în Cordun, Târgu Neamţ şi Taşca, respectiv construirea unei staţii de sortare în comuna Cordun.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite