Neamţ: Codul Rutier îi pune pe şoferi la cheltuială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii prevăzători îşi echipează maşinile cu anvelope de iarnă
Şoferii prevăzători îşi echipează maşinile cu anvelope de iarnă

Conform noilor reguli, toţi şoferii trebuie să-şi echipeze autoturismele cu anvelope de iarnă pentru a putea circula pe drumurile publice.

Una din prevederile pe care parlamentarii le-au adăugat Codului Rutier îi pune serios pe gânduri pe şoferii pietreni. De la 1 noiembrie, conducătorilor auto le va fi interzisă, pe durata anotimpului rece, circulaţia fără cauciucuri de iarnă şi lanţuri.

Mulţi şoferi sunt prevăzători şi vin deja la service să-şi echipeze automobilul. „Chiar dacă nu a căzut încă prima zăpadă, am venit să-mi montez cauciucurile de iarnă. Meseria îmi impune să colind întreg judeţul şi, dacă n-ai maşina echipată cum trebuie, rişti să ai probleme”,  a spus Ciprian Năstase, agent de vânzări, în timp ce aştepta să-i fie pregătită maşina pentru iarnă.

Conştiinţa nu dictează, legea obligă

Nu toţi şoferii sunt însă la fel de prevăzători. Şi mai mult,  nici nu sunt de acord cu o astfel de măsură. „Eu circul mai puţin iarna. Chiar şi atunci când ies cu maşina, merg numai pe drumurile naţionale, unde în general se curăţă zăpada. Mi-am luat de luna trecută cauciucuri noi, însă nu de iarnă. Or să mă ţină mult şi bine”, a declarat pietreanul Mihai Cobzaru.

Doar comercianţii de piese auto din oraş spun că măsura obligării şoferilor de a avea cauciucuri de iarnă la maşini trebuia introdusă de mai multă vreme. „E destul de periculos să circuli iarna, chiar şi cu anvelope de sezon. În momentul în care te aventurezi pe drum având cauciucuri vechi sau inadecvate, deja eşti direct răspunzător pentru ce se poate întâmpla”, crede Ioan Nistor, vânzător la un magazin de profil.

Costurile pentru echiparea maşinii pentru iarnă variază în funcţie de model, de dimensiunea anvelopelor şi de producătorul acestora. Astfel, preţul unei anvelope poate varia între 180 de lei, dacă este reşapată, şi 400- 500 de lei în cazul celor de dimensiuni mai mari sau de firmă. Pentru lanţuri, pietrenii vor fi nevoiţi să mai scoată din portofel între 40 şi 80 de lei, iar dacă mai dispun de încă 25 de lei îşi vor cumpăra şi lopată.

Şoferii care vor circula cu maşini neechipate corespunzător vor primi amenzi usturătoare. Angajaţii din service-uri sunt convinşi că primii fulgi le vor aduce o avalanşă de clienţi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite