Neamţ: Cimitir scos la lumină la Turnul lui Ştefan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arheologii scot oase din fostul cimitir
Arheologii scot oase din fostul cimitir

Oasele umane datând din secolul al XVI-lea sunt adunate în saci de plastic şi vor fi reînhumate la terminarea lucrărilor. Un grup de tineri de la mai multe şcoli din municipiu a protestat ieri împotriva deranjării mormintelor, solicitând ca lucrările să fie oprite.

Oase umane care datează din secolul al XVI-lea sunt scoase la lumină de muncitorii care fac lucrări de reabilitare în zona Turnului lui Ştefan cel Mare. Asta în ciuda faptului că anul trecut au fost făcute săpături arheologice pentru descărcarea de sarcină a terenului, atât în jurul Muzeului de Artă, cât şi după zidul de protecţie de pe Strada Ştefan cel Mare.


300 de morminte descoperite


„Am identificat până în prezent peste 300 de morminte din fostul cimitir amplasat în jurul Bisericii «Sfântul Ioan Domnesc». Sunt morminte datate începând de pe la anul 1525 şi până spre începutul secolului al XIX-lea, dispuse succesiv, la mai multe adâncimi şi în mai multe zone“, a precizat Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamţ.


Lucrările continuă cu participarea arheologilor, iar directorul Dumitroaia susţine că eventualul inventar de obiecte din morminte nu este în pericol să se piardă. Oasele vor fi adunate în saci de plastic, la fel ca anul trecut, vor fi depozitate şi reînhumate într-o groapă comună făcută pe platou, unde locul va fi marcat cu o placă comemorativă.


„Oasele de anul trecut sunt în subsolul Muzeului de Istorie, unde le vom depozita şi pe acestea, până vom face o ceremonie religioasă pentru reîngroparea lor“, a mai spus Gheorghe Dumitroaia. Echipa de arheologi este condusă de Roxana Munteanu. „Lucrăm acum la zona descoperită prin înlăturarea zidului de sprijin de la stradă, unde au apărut oase umane. Lucrările şantierului continuă în acest timp în alte părţi, iar muncitorii ne anunţă de îndată ce au indicii că dau peste ceva de interes arheologic“, a precizat Roxana Munteanu.


Protest al elevilor


Un grup de elevi a protestat, ieri, în jurul orei 14.30, pe platoul Curţii Domneşti, considerând că nu este creştineşte ca mormintele să fie deranjate.


„Nu suntem de acord cu aceste lucrări, pentru că aici a fost cimitir şi nu cred că este corect şi creştineşte ca mormintele să fie deranjate. În plus, aici este centrul istoric, nu avem multe zone care să ne fi rămas din trecut“, a spus Carina Alexandra Cojocaru (16 ani), una dintre iniţiatoarele protestului. Adolescenţii au redactat şi o petiţie pentru a o înmâna autorităţilor. Era semnată până ieri de 130 de persoane, dar lista este deschisă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite