Neamţ: Cheile Bicazului vor fi luminate non-stop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii judeţeni votează vineri planul de investiţii pentru modernizarea zonei turistice, în valoare de 1,8 milioane de lei. Punerea în practică a proiectului depinde de ziua în care se va stinge procesul dintre judeţele Neamţ şi Harghita, care-şi dispută apartenenţa zonei.

Proiectul tehnic presupune montarea de stâlpi şi proiectoare pe Chei astfel încât noaptea acestea să fie vizibile. De asemenea, investiţia mai presupune extinderea reţelei electrice pentru 25 de căsuţe de meşteşugari din Chei şi realizarea unei reţele de iluminat stradal.

Consilierii judeţeni se vor strânge vineri pentru a vota acest proiect, chiar dacă, până la stingerea conflictului dintre judeţele Neamţ şi Harghita nu se poate face nimic. „Acum este vorba numai despre aprobarea studiului tehnic de dezvoltare a infrastructurii turistice din zona Cheile Bicazului. Fără aceste documentaţii nu se poate face nimic“, a declarat Daniel Vinca, purtătorul de cuvânt al CJ Neamţ.

Bani din fonduri europene

Conform planurilor de dezvoltare, E.ON Moldova ar trebui să extindă reţeaua cu mai multe linii electrice, posturi de transformare şi stâlpi de beton. Totodată, proiectul prevede şi realizarea unui nou circuit în lungime de 1.320 de metri, care va alimenta corpurile de iluminat public şi va fi echipat cu trei tablouri de distribuţie şi comandă pentru iluminatul arhitectural din zona Lacu Roşu. Valoarea totală a investiţiei va fi de 1,84 milioane de lei, bani ce urmează să fie obţinuţi din fonduri europene.

„Război“ la graniţa cu judeţul Harghita

Aceste planuri vor rămâne pe hârtie până când judecătorii vor da un verdict în procesul intentat de CJ Harghita Prefecturii Neamţ şi Primăriei Bicaz Chei, cu privire la delimitarea graniţei dintre cele două judeţe.  „Nu avem nimic concret la această dată şi aşteptăm şi noi să vedem ce se întâmplă“, a spus Gheorghe Oniga, primarul din Bicaz Chei. În timp ce autorităţile din Harghita cer apartenenţa asupra Cheilor Bicazului, autorităţile din Neamţ spun că zona le aparţine, potrivit Legii 2 din 1968, ultima care a împărţit teritorial România.

„S-ar putea să mai existe termene de amânare a procesului, deoarece au fost demarate procedurile de delimitare a localităţilor în interiorul judeţelor“, a spus Mihai Archip, prefectul de Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite