Neamţ: Cezar Antal: „Teatrul mă revigorează“ (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul originar din Iaşi s-a integrat perfect în trupa „Teatrului Tineretului“, în care evoluează de un deceniu. În prezent, scrie şi muzică pentru spectacole.

Cezar Antal a cochetat cu domeniul artistic încă de când era copil, atunci când cânta la chitară, sau în clasele primare, când a studiat vioara. „Am cântat din clasa I până în clasa a VI-a, inclusiv, şi recunosc că mi-a folosit mai târziu în carieră pentru că e ca mersul pe bicicletă: dacă înveţi, nu mai uiţi. Intram şi în tarafuri, era o ocazie de a chiuli oficial de la ore“, îşi aminteşte actorul.

Cezar a reuşit la facultate când a dat a treia oară. Nu a fost să fie la actorie, aşa cum şi-a dorit iniţial, ci la „Arta actorului mânuitor de păpuşi”. „Nu am să regret niciodată pentru că acolo l-am descoperit pe profesorul Ioan Sapdaru şi am avut parte de o grupă unită de colegi“, mai spune artistul.

Cezar Antal a ajuns la Piatra Neamţ în toamna anului 2000 împreună cu Vasilica Oncioaia, Ana Maria Marinca şi Doru Cătănescu, iar un an mai târziu a debutat în spectacolul cu piesa „Ocean Cafe“, regizat de Radu Afrim. „Când ne mai vedem, nu-i vine să creadă că nu am uitat nici după atâţia ani acea senzaţie de la debut“, spune actorul.

Zece ani pe scena „T.T.“-ului
În decada care se împlineşte anul acesta, Cezar Antal a evoluat în aproape toate reprezentaţiile de pe scena Teatrului Tineretului. A fost distribuit de regizori precum Radu Afrim, Alexandru Dabija, Horaţiu Mihaiu, Vlad Masaci, Alex Juncu sau Ana Mărgineanu. Pe scena TT-ului sau în turnee şi festivaluri, publicul i-a putut aprecia evoluţia în spectacole precum „Angajare de clovn“, „Soldaţii”, „Regele gol“, „Râs nervos“, „Cu dragostea nu-i de glumit“, „Cinci minute miraculoase în Piatra Neamţ“ sau „OO!“. 

Două dintre piesele în care a jucat, „Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele“ şi „Herr Paul“,  au fost nominalizate la premiile UNITER. „Am lucrat cu regizori diferiţi ca stil şi cred că e foarte bine pentru un actor pentru că suntem propriul nostru şablon. Repetăm ceea ce facem şi există riscul de plafonare. Cu mare plăcere aş merge să lucrez şi cu alte echipe, în stagii limitate ca timp, dar utile pentru experienţa profesională“, a completat actorul.

Cezar Antal nu este doar actor, ci scrie şi muzică de teatru. Până în prezent a lucrat pentru şapte spectacole, ultimele două reprezentând şi cele mai noi producţii de la T.T.,  respectiv „Audiţia“ şi „Eu te iubesc, eu te-omor“.
A experimentat şi lumea cinematografiei, unde a avut ocazia să lucreze cu regizorii Ioan Cămărăzan şi Adina Pintilie pentru producţiile „Hanţa“ şi „Oxygen“. „Spre deosebire de filmări, actorul de teatru are viziunea ansamblului în repetiţii, pe când în producţiile cinematografice există şi  montajul“, mai spune actorul ieşean.

Profil
Născut. 5 aprilie 1975, Iaşi.
Studii. Universitatea de Arte „George Enescu“, Facultatea de Teatru, secţia „Arta actorului mânuitor de păpuşi şi marionete“ din Iaşi.
Familie. Este necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Cât timp aloci meseriei în timpul unei stagiuni?
În timpul săptămânii avem repetiţii opt ore pe zi, iar în weekend două sau trei spectacole. Am intrat într-un ritm şi există şi un soi de epuizare fizică. Eu cred că este şi un fel de detoxifiere, o senzaţie foarte plăcută pe care o trăiesc după fiecare spectacol. E un sentiment ciudat, te simţi odihnit psihic fără să fii odihnit. Teatrul mă revigorează.
Cum este publicul venit la festival?
Publicul de festival este altfel decât cel care vine la spectacolele din stagiune. În festivaluri audienţa este poate mai reticentă, dar mai bine informată în ceea ce înseamnă limbajul de teatru.

Ce-i place
Actorului îi plac foarte mult maşinile şi emisiunea Top Gear. „Mă fascinează la fel de mult un Trabant ca un Bugatti Veyron”, spune Cezar Antal. I-ar plăcea să reuşească să-şi construiască o casă la Piatra Neamţ, oraş de care s-a ataşat foarte mult în ultimii zece ani.

Ce nu-i place
Lui Ceazar Antal îi displace atunci când este deprimat sau obosit. Spune că sentimentele pe care le trăieşte nu sunt legate direct de vreme sau de alte condiţii externe. „Îmi place să cred despre mine că sunt un om vesel şi nu-mi place să fiu trist“, spune actorul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite