Neamţ: Centrală electrică pe bază de biomasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aluviunile aduse de Bistriţa vor fi transformate în energie. Investiţia va costa 80 de milioane de euro. Construcţia va dura doi ani şi se va realiza în comuna Alexandru cel Bun. 

Primarul Ion Rotaru  din comuna Alexandru cel Bun, s-a întors din Belgia, la sfârşitul săptămânii, cu un proiect de zeci de milioane de euro.

Este vorba de construirea unei centrale electrice, de  80 de milioane de euro, în care energia se va produce pe baza arderii de biomasă.

Proiectul se va desfăşura în colaborare cu firma belgiană Electrowinds. „Am dus  un studiu al volumului termoficabil din comună, pentru a se putea dimensiona necesarul de energie termică. Săptămâna viitoare vor veni belgienii la noi, să vadă realitatea din teren“, a spus Ion Rotaru.

Energie pentru comună

Reprezentanţii Electrowinds mai au un proiect similar aflat în derulare la Hârşova şi un parc de centrale eoliene în Tulcea. Centrala va genera curent electric, iar apa încălzită în timpul procesului de producţie va fi folosită ca agent termic pentru comună.

Noua construcţie va fi amplasată pe un teren de 3,8 hectare, lângă parcul acvatic aflat în construcţie în acest moment. „Belgienii preferă să cumpere terenul, nu să-l închirieze sau să-l concesioneze“, a precizat Rotaru.

Conform primarului, biomasa va fi formată din tot ce înseamnă resturi vegetale uscate, de la crengi de arbori până la paie. „Am cumpărat utilaje de tocat resturi vegetale şi vom asigura biomasa pentru centrala electrică, mai ales din resturile vegetale aduse de apele Bistriţei, pe care acum trebuie să le adunăm şi să le ducem la groapa de gunoi“, a continuat Ion Rotaru.

Energia produsă prin arderea biomasei va fi folosită pentru încălzirea şcolilor din comună, a Sanatoriului TBC Bisericani şi pentru Aqua Park. Primarul e convins că la noul sistem de termoficare vor mai fi racordate pensiunile şi hotelurile din zonă şi chiar săteni.

„Decât să dai 300 de lei pe o căruţă de lemne cu care faci foc într-o singură sobă timp de o lună, mai bine plăteşti energie ieftină“, a spus Lucreţia Rotaru, care a auzit de proiectul primarului din comună.

Preţul exact al unei gigacalorii produse din biomasă nu a putut fi precizat. „Cu certitudine, preţul gigacaloriei va fi mai mic decât cel de pe piaţa actuală“, a declarat Ciprian Şerban, asociat Electrowinds pentru proiectul din Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite