Neamt: Casele refăcute la Doljeşti după inundaţiile din 2008 au rezistat la inundaţiile de acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundațiile de luna trecută, comparabile cu cele din iunie 2008, au afectat 700 de gospodării, dar nu au distrus nicio casă, pentru că fundaţiile au fost înălţate până la doi metri.  

La exact doi ani distanță, Maria V. Giurgică, o văduvă de 63 de ani din satul Buruienești a retrăit același coșmar al inundațiilor. Bătrâna care locuiește singură de mai bine de opt ani spune că Siretul a venit de data aceasta mai puțin vijelios.  

Citeşte şi: Preşedintele Băsescu, în trecere prin Neamţ, după potop

Sătenii au început să cureţe mâlul din gospodăriile inundate

„Acum a fost mai mult timp să ne strângem lucrurile, să le urcăm în pod, dar tot am petrecut trei nopți în cort sus, pe coasta dealului", spune femeia.

Maria Giurgică spune că apa a urcat până la ultima treaptă a casei:

image

În iunie 2008 bătrâna a rămas fără casa afectată de Siret, și a beneficiat de ajutor prin programul guvernamental în valoare de 12.000 de lei.

„Mi-au făcut o casă cu muncitori de la o firmă. Temelia are 70 de centimetri în pământ și încă vreun metru și jumătate deasupra. Când m-am întors acasă după ce s-au retras apele am văzut pe fundație urmele apelor ", mai spune femeia.

În urma revărsării Siretului din iunie 2008, în comuna Doljești au fost inundate 1.350 de case, și au fost afectați 4.500 de locuitori. După nenorocirea care s-a abăut asupra localității nemțene, au fost realizate 312 case noi și au fost reparate alte 266 de locuințe.

Primarul Gheorghe Cojocaru arată cum au fost înălţate fundaţiile caselor reconstruite:

image

„Casele au rezistat pentru că au fost bine executate, iar fundațiile au fost ridicate peste cota de inundare chiar şi cu doi metri", a spus Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljești.

La inundațiile de săptămâna trecută, au fost afectate 709 gospodării, dar nicio casă nu s-a prăbușit.Comisia de evaluare a stabilit că 208 case au totuși nevoie de reparații.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite