Neamţ: Canicula îi ţine acasă pe ambulanţieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceste zile fierbinţi, angajaţii de la Salvare au renunţat la concedii şi, chiar dacă au liber, au interdicţie să plece din oraş. Angajaţii Ambulanţei sunt pregătiţi să vină în orice moment la serviciu, chiar dacă sunt, teoretic, liberi. Cât sunt în tură, n-au timp nici să-şi tragă sufletul.

Pentru echipajele de la Ambulanţă, vârful de sezon al intervenţiilor de urgenţă s-a simţit cel mai mult după data de 1 august. Săptămâna trecută, canicula care a afectat şi judeţul Neamţ a contribuit la creşterea numărului de solicitări. Ambulanţierii spun că au fost mai multe urgenţe „de grad zero“ precum şi intervenţii în locuri publice pentru salvarea persoanelor care au cerut ajutor medical.

Adio libere compensate!

„În turele pe care le-am făcut în trei zile diferite am avut 30 de solicitări: pacienţi cu afecţiuni cardiace, accidente vasculare şi lipotimii. Nici măcar o oră n-am stat în staţie pe parcursul unei ture“, spune asistenta Roxana Andronache. În ritmul de lucru din aceste zile, oamenii Salvării şi-a luat gândul că-şi vor recupera vreodată orele libere care, teoretic, compensează timpul suplimentar lucrat.

„Sunt puţine echipaje care trebuie să acopere toate solicitările. Eu mai am de recuperat vreo 48 de ore, adică patru ture de 12 ore“, mai spune Roxana Andronache. Pe hârtie, graficul de lucru al echipelor de la Ambulanţă trebuie să acopere permanent solicitările care vin la dispecerat. „Oamenii au posibilitatea să-şi facă schimb de ture dacă au neapărată nevoie de o zi liberă, dar în această perioadă nu prea accept libere“, spune medicul Letiţia Damoc, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

O situaţie specială s-a înregistrat şi la începutul lunii iulie, când au fost inundaţiile. „Atunci nu a îndrăznit nimeni să ceară liber, ba chiar am avut colegi care au venit şi din concediu să lucreze“, mai spune şefa de la Ambulanţă.

Din practică, ambulanţierii au constatat că lunea este cea mai aglomerată zi, pentru că se adaugă şi transferurile pacienţilor la alte spitale. Deşi nici o zi nu seamă cu alta, în timpul săptămânii cele mai multe cazuri de urgenţă se înregistrează până la orele prânzului, în vreme ce în weekend au de lucru mai mult dimineaţa şi seara.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite