Neamţ: Calculatoare de la Bill Gates pentru biblioteci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile au fost dotate ieri cu aparatură digitală în valoare de 6.000 de euro, în cadrul programului „Biblionet - Lumea în biblioteca mea“.

La Bicaz, Taşca, Bicazu Ardelean şi Bicaz Chei au ajuns ieri câte patru calculatoare, fiecare cu o sursă de alimentare de protecţie UPS, o imprimantă laser, un scaner, un videoproiector şi un ecran pentru acesta. Pe fiecare calculator este instalat sistemul de operare Windows Vista, pachetul de programe Microsoft Office şi antivirusul produs de aceeaşi firmă.

„Aparatura, programele de calculator, precum şi cursurile de formare a bibliotecarilor costă, pentru fiecare filială, circa 6.000 de euro“, a precizat Virgil Cojocaru, manager de proiect pentru judeţul Neamţ al programului „Biblionet - Lumea în biblioteca mea“.

Primul lor calculator
Conform acestuia, programul „Biblionet“ se află în cea de-a doua etapă în judeţ, în cadrul căreia au fost dotate 21 de bibioteci comunale. Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ a primit, tot în cadrul acestei etape, zece calculatoare şi celelalte periferice. Dacă în cazul Bibliotecii Bicaz, calculatorul şi accesul la internet nu este o noutate, pentru celelalte aşezăminte culturale este o premieră.
„Este o oportunitate deosebită pentru întreaga comunitate a comunei Taşca, unde, de acum, va putea beneficia de calculator şi de accesul la internet orice persoană care vine la bibliotecă“, a precizat Ioan-Lucian Baltag, de la Biblioteca comunală Taşca.

La Biblioteca din Bicaz, numărul de calculatoare  a fost dublat prin programul fundaţiei Gates. „Aveam patru calculatoare, iar acum avem opt. Dacă înainte aveam 30-40 de persoane care utilizau calculatorul, de acum pot fi mai mulţi“, a precizat bibliotecarul şef Ion Asavei.

La unul dintre calculatoare se afla, ca aproape în fiecare zi când vine la şcoală din Potoci, de unde face naveta, Adelina Sârbu, elevă în clasa a VII-a la Bicaz. „Vin aproape în fiecare zi aici şi lucrez pe calculator. De pe internet îmi adun materialele necesare referatelor care ni se cer la şcoală“, a spus Adelina. Damian Pancu are 11 ani, este în clasa a V-a şi vine la calculatoarele de la bibliotecă pentru că acasă nu are internet. „Împrumut cărţi de la bibliotecă, dar intru şi pe Messenger, pentru că acasă calculatorul nu este legat la Internet“, a explicat Damian.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite