Neamţ: Buticarii de cartier s-au înmulţit pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţinele firme care se mai deschid din judeţ  vând mâncare sau obiecte de uz casnic

De la începutul anului, 172 de patroni din Neamţ au cerut suspendarea activităţii pentru trei ani, cu 128 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Conform statisticilor de la Registrul Comerţului, în ianuarie 2010 mai erau activi numai 18.988 de agenţi economici. În schimb, numărul celor care s-au încumetat să pornească o afacere în acest început de an este de 137, faţă de 169 câţi au fost înregistraţi în ianuarie 2009. „Am avut o firmă de construcţii, dar n-a mai mers treaba. Nu mai aveam lucrări şi nu mi-am mai permis să-mi plătesc oamenii aşa că mi-am suspendat activitatea. Cred că plec în afară să încerc să fac nişte bani şi mai văd cum e situaţia la noi peste câţiva ani", a ridicat din umeri Valentin Ojică.

Din analiza făcută de cei de la Registrul Comerţului, reiese că nemţenii au abandonat ideea marilor societăţi şi preferă să-şi deschidă întreprinderi individuale sau familiale ori PF-uri. „Mi-am făcut o întreprindere individuală şi am deschis un fast food la ţară. M-a costat 1.000 de lei ca să-mi înregistrez afacerea şi am mai băgat vreo 5.000 de lei la început. Acum cheltuiesc cam 1.600 de lei lunar şi sper să fac şi profit pe viitor", a spus încrezător Ioan Nistor.

Magazin cu obiecte de uz casnic din banii de nuntă

Comerţul este preferat de micii afacerişti. Fie îşi deschid magazine de cartier, cu profil alimentar, fie aleg merg pe ideea magazinelor cu obiecte de uz casnic.

Deşi investiţiile sunt mai mici în cazul persoanelor fizice, nemţenii care pornesc pe acest drum trebuie să fie foarte bine pregătiţi să-şi ţină evidenţa pentru a nu ieşi în pierdere. Andrei şi Claudia Atomei s-au gândit să-şi deschidă un magazin cu banii rămaşi de la nuntă. „Anul trecut ne-am căsătorit şi am considerat că cel mai bine ar fi să ne investim banii de la nuntă. Acum am pornit procedurile de înscriere a unei întreprinderi individuale şi vrem să ne facem un magazin cu obiecte de uz casnic. Spaţiul îl avem deja, aşa că ne-am gândit să băgăm vreo 6.000 de euro ca să pornim cu dreptul. După aia, în funcţie de profit vedem dacă ne mai orientăm şi spre alt profil de activitate", a declarat Claudia Atomei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite