Neamţ: Bun-platnicii, lăsaţi fără căldură de Locato

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii sistemului public de termoficare încearcă să recupereze restanţele de la nemţeni şi nu ţin cont de cei cu facturile la zi. Societatea recurge, de astăzi, la măsuri de sistare a agentului termic până când datornicii îşi vor achita facturile.

Sistemul public de termoficare este construit astfel încât constrângerea rău-platnicilor să afecteze şi persoanele aflate cu plăţile la zi.

„Toată vara trecută am fost lipsiţi de apă caldă, deşi asociaţia nu avea datorii. Centrala termică la care suntem arondaţi alimentează şi alte asociaţii, care aveau datorii, iar sistarea gazului metan ne-a lăsat pe toţi fără apă caldă“, a precizat Elena Panaite (58 de ani), administrator al Asociaţiei de proprietari nr. 28 din cartierul Dărmăneşti.

Deşi a pierdut teren în faţa centralelor de apartament, sistemul public continuă să fie sursa de apă caldă şi căldură pentru aproximativ 11.000 de locuinţe, conform precizărilor făcute de directorul Locato, Nicolae Mazilu.

O treime din populaţie, racordată la Locato

Acest număr reprezintă o treime din numărul total de apartamente aflate în municipiu. „În Piatra Neamţ există aproximativ 38.500 de apartamente, cele mai multe proprietate pesonală, dar şi locuinţe aflate în proprietatea administraţiei publice locale ori centrale“, a precizat Ludmila Armaşu din cadrul Serviciului Comunicare al Primăriei.

Mulţi pietreni au rămas racordaţi la sistemul public, în ciuda preţului de producţie mare al căldurii. O gigacalorie publică are preţul de producţie de 311,66 lei, stabilită prin hotărâre de consiliu local. Însă oamenii trebuie să plătească numai 177,17 lei, întrucât producerea aceasta este subvenţionată cu 45% din bugetul de stat şi cu încă 10% din bugetul local.

Somaţii la 23 de Asociaţii

Tendinţa de renunţare la sistemul public va continua odată cu venirea sezonului cald. „Am rămas în sistemul centralizat pentru că în bloc sunt încă destui consumatori şi apa caldă ajunge destul de repede la robinet. Totuşi, avem un instant de apă caldă pe curent electric. Dar la vară vom face o investiţie şi ne vom pune centrală termică, pentru că nu ştim dacă va mai exista subvenţia şi nici câte apartamente vor rămâne nedebranşate“, a spus Elena Panaite.

Pentru recuperarea datoriilor, societatea de termoficare va sista de astăzi furnizarea apei calde şi şi va limita accesul la căldură. „Din totalul de 168 de asociaţii existente în oraş, 23 au fost somate privind sistarea furnizării apei calde şi limitarea furnizării agentului termic, începând cu data de 8 martie“, a precizat Cosmin Grădinaru, purtător de cuvânt al Locato.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite