Neamţ: Brazii autohtoni, la întrecere cu cei exotici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ocolul Silvic Bicaz vinde brazi şi molizi din pădurile de pe Valea Muntelui
Ocolul Silvic Bicaz vinde brazi şi molizi din pădurile de pe Valea Muntelui

Un brad caucazian costă 60 de lei, în timp ce unul românesc are preţul la jumătate. Nici oferta brazilor artificiali nu este deloc de neglijat.

La ocoalele silvice din judeţ, cei mai ieftini sunt molizii care nu depăşesc 1,3 metri, doar 10 lei bucata, iar cei mai scumpi sunt brazii de 2-3 metri înălţime, care ajung la 30 de lei, cu TVA inclus.

Molizi înţepători la ghiveci
Tot Direcţia Silvică comercializează pomi de Crăciun la ghiveci. „La ghiveci avem molizi înţepători, care au în jur de un metru şi costă 37 lei, cu tot cu ghiveci şi TVA. Brazii nu se pot pune în ghiveci pentru că au rădăcina foarte mare“, a declarat Viorel Timişescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Piatra Neamţ.

Varianta autohtonă de lux, destul de rară încăt să fie căutată numai de cunoscători, este „bradul cu lumânări“. „«Lumânările» sunt, de fapt, tije de conuri rămase pe arbore după ce s-au scuturat solzii. Un astfel de pom se poate lua doar din vârful unui brad bătrân, de cineva care se caţără la înălţime. Costă cel puţin 100 de lei la prima mână“, a explicat Cătălin Pipirigeanu, un pietrean care lucrează în domeniul forestier.  În florării  se găsesc din belşug specii exotice de pomi de Crăciun, atât tăiaţi, cât şi în ghiveci, aduşi din alte ţări.

Un brad caucazian tăiat costă între 30 şi 60 de lei, în funcţie de înălţime, care poate fi între 1,25 şi 2 metri. Un brad fără rădăcină, montat doar pentru efect în ghiveci, cu o înălţime de circa 50 de centimetri, cu ramurile foarte dese, costă 30 de lei. Un brad exotic cu rădăcină, puţin mai înalt de un metru, costă 150 de lei.

64 de lei, un brad artificial gata împodobit
Oferta de pomi de Crăciun din plastic este diversificată. În funcţie de înălţime, aceştia costă de la 39 de lei, unul cu înălţimea de 1,50 metri, la 179 de lei, dacă are 2,4 metri. Cei care nu au timp de ornat  găsesc brazi artificiali gata împodobiţi. Unul mai mic, de un metru, costă 64 de lei lei, în timp ce unul de 2,74 metri ajunge la 309 lei. Pe piaţă sunt şi brazi artificiali cu vârfurile vopsite cu alb sau având conuri prinse de ramuri cu sârmă. Pentru cei care nu vor avea pom natural în casă există uleiuri aromatice de brad, la 15,25 lei sticluţa, sau spray cu miros de pin, la 8 lei doza.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite