Neamț: Braconierii vânați cu sistemul „Big Brother”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camerele ajută și la monitorizarea sălbăticiunilor din fondul de vânătoare
Camerele ajută și la monitorizarea sălbăticiunilor din fondul de vânătoare

O asociație privată își monitorizează fondul de vânătoare cu un sistem de camere video. Investiția este utilă pentru autoprotecția împotriva braconierilor, dar și pentru supravegherea animalelor sălbatice.

Asociaţia „Lupul Cenuşiu" a montat sistemul de urmărire pe domeniile din apropierea masivului Ceahlău în urmă cu un an. Gestionarii fondului de vânătoare „17 Schit" au luat această decizie după ce au descoperit doi bărbaţi campaţi într-un cort lângă care s-a găsit muniţie nefolosită. Deși a existat o reclamație că s-ar fi tras cu pușca după capre negre, persoanele nu au putut fi acuzate de tentativă de braconaj pentru că lipsea arma şi animalul vânat.

„Am făcut atunci o investiție într-un sistem de monitorizare cu 10 camere video prin care să urmărim ce se petrece în anumite zone din fondul de vânătoare", spune Raul Papalicef, vicepreședintele Asociației.

Braconierii sunt filați în infraroșu

Grație sistemului performant, înregistrarea porneşte imediat ce senzorii detectează mişcare în raza de acţiune a camerelor.

„Camerele sunt minuscule, au antenă şi leduri pentru detectarea mişcării, inclusiv pe timp de noapte. Sunt izolate şi rezistente de la temperaturi de -20 de grade Celsius până la 50 de grade", descrie sistemul Raul Papalicef. Pentru a fi eficiente, camerele au fost amplasate în zone unde pot fi întâlnite animale, precum și la terminalele drumurilor, dar sunt mutate periodic pentru a nu fi detectate.

„Au mai trecut oameni în raza camerelor, dar nu aveam motive să-i acuzăm de braconaj, pentru că nu aveau arme asupra lor. Acest sistem are și rol de monitorizare a fondului cinegetic și ne ușurează munca de supraveghere pe care o efectuăm cu personalul", mai spune vicepreședintele Asociației „Lupul Cenușiu".

O măsură de acest gen a fost pusă în practică și în pădurile administrate de Romsilva, prin Direcția Silvică.

„Avem montate astfel de camere pe raza Ocolului Silvic Roznov, iar scopul este pentru supravegherea fondului cinegetic. Un alt rol este şi acela de a observa dacă pădurile de pe raza ocolului sunt frecventate de braconieri", spune Viorel Timişescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ.  

6000 de euro a costat sistemul de supraveghere montat în fondul de vânătoare privat

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite