Neamț: Bolnavii cu afecțiuni cronice golesc farmaciile de pastile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemţenii s-au îmbulzit în farmacii pentru a prinde medicamente compensate, de teamă să nu rămână fără tratament pentru luna iunie sau să fie nevoiţi să le plătească la preţ întreg.

În ultimele două luni ei şi-au achitat singuri medicamentele, din cauza lipsurilor financiare din sănătate, iar alocarea de noi fonduri de la 1 iunie le-a dat speranţă pentru compensate. „Rămăsesem fără pastile în ultimele zile din luna mai şi a trebuit să-mi cumpăr la preţ întreg. Sunt cardiac şi nu pot întrerupe tratamentul. Medicamentele cumpărate acum trebuie să-mi ajungă pe două luni", ne-a spus pensionarul Bogdan Macovei.

Cererea mare nu i-a surprins pe farmacişti, dar îi pune pe gânduri dacă vor avea suficiente fonduri să elibereze medicamente până la finele lunii. „Medicamentele solicitate fac parte din categoria celor necesare pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, diabet şi afecţiuni psihice", ne-a declarat Maria Irimia, farmacistă la o unitate din zona centrală a oraşului.

Conform datelor centralizate de Casa de Asigurări de Sănătate, pentru lunile iunie şi iulie, consumul farmaciilor a atins deja 2,8 milioane lei, din totalul de 8 milioane lei alocate. „Când farmaciile vor consuma jumătate din suma alocată, o să le transmitem să sisteze eliberarea de medicamente în regim compensat şi gratuit, ca să avem şi în luna iulie posibilitatea să onorăm astfel de reţete", a spus Valerică Frăţilă, preşedintele-director al CAS Neamţ.

Dacă ritmul de eliberare a medicamentelor se va menţine la fel de ridicat şi zilele următoare, sunt mari şanse ca reţetele să nu mai poată fi onorate până pe 20 iunie, aşa cum estima iniţial conducerea Casei Judeţene de Sănătate. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite