Neamţ: Bogdan Buzoianu - A cucerit lumea cu limbajul Morse (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domină de zece ani întrecerile de radioamatorism. Are la activ patru recorduri mondiale, patru titluri europene şi este campion absolut la telegrafie viteză.

Bogdan a început să practice radioamatorismul încă de mic, influenţat de un unchi de la Târgu Neamţ care era pasionat de comunicaţiile radio şi de electronica aplicată. „Repara televizioare, îşi confecţiona singur staţii de emisie-recepţie, meşterea ceva tot timpul“, îşi aminteşte pietreanul. A mers pentru prima dată la Palatul Copiilor din Piatra Neamţ pe când avea 10 ani şi a învăţat semnele din alfabetul Morse sub îndrumarea profesorului Eugen Baru Munteanu.

Recordman mondial la telegrafie viteză
Prima competiţie serioasă după ani de antrenamente şi întreceri la nivel şcolar a avut loc în 1998 la Kazanlak, în Bulgaria. „A fost prima ieşire internaţională într-un concurs oficial unde am obţinut medalia de bronz într-o întrecere destinată juniorilor mari. În  acelaşi an am obţinut şi primul titlu de campion naţional la seniori“, spune Bogdan. De atunci nu a fost detronat de vreun sportiv de pe primul loc în probele practice.

În probele de telegrafie viteză sportivii trebuie să recepţioneze şi să transmită cât mai rapid semnele Morse cu ajutorul unor softuri care generează programele de concurs. Probele sunt diferenţiate pe recepţia-transmiterea cifrelor, a literelor şi, combinat, a celor două tipuri de semne. „Se punctează numărul semnelor transmise într-un minut. La vitezele din competiţii ai impresia că scrii înaintea sunetului“, spune Bogdan.

Concursurile sunt împărţite pe mai multe ramuri: radiogoniometrie (sau „vânătoarea de vulpi“), comunicaţii radio, telegrafia viteză şi electronica aplicată. „Rezultatele pe care le-am obţinut sunt la probele practice de telegrafie viteză adică recepţie, transmitere, recepţie indicative (RUFZ) şi trafic radio simulat (Morse Runner)“, explică pietreanul.

Campion european
În anul 2007, Bogdan a devenit Campion Mondial la telegrafie viteză în concursul de la Belgrad, iar în perioada 2004- 2009 a cucerit patru titluri continentale la Campionatele Europene din Serbia, Bulgaria, Italia şi Polonia. În plus, el a reuşit să doboare de patru ori recordurile mondiale îmbogăţind palmaresul secţiei de radioamatorism a Clubului „Ceahlăul“. 

„Concurenţii cei mai puternici în competiţiile internaţionale sunt cei din ţările est-europene“, mai spune tânărul. Bogdan Buzoianu este conştient că radioamatorismul nu se bucură de popularitatea de care au parte alte discipline sportive. „Câtă vreme nu este un sport olimpic şi nu are finanţare, nu are vizibilitate“.

Profil
Născut. 7 octombrie 1980, Piatra Neamţ.
Studii. A absolvit Masteratul de Management şi Marke-ting în Sport la Facultatea de Educaţie Fizică din Iaşi.
Familie. Este căsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
În era internetului, limbajul Morse mai are utilitate în afară de întrecerile sportive? 
Este cel mai sigur mijloc de comunicare. Atunci când cad reţelele de comunicaţii, cum s-a întâmplat în urma cutremurului din 1977, singurii care pot să comunice sunt radioamatorii, prin staţiile de emisie-recepţie. Echipamentul este foarte simplu de utilizat dacă ştii alfabetul. 
Care a fost cel mai dificil moment în întreceri?    
La proba practică la care sunt campion mondial şi recordman s-a întâmplat să blochez softul. Ajungeam la viteza maximă a programului de 657 semne pe minut. Cel care a creat softul a trebuit să-l refacă şi să mărească viteza la 2.000 de semne.

Ce-i place
Bogdan e suporter al echipelor Ceahlăul şi Steaua şi crede că ar fi făcut performanţă în fotbal dacă nu ar fi abandonat cursurile începute în copilărie la clubul „Olimpia“ din Piatra Neamţ. „Îmi place şi muzica şi, din când în când, mai cânt la chitara clasică“, spune pietreanul.

Ce nu-i place
Deşi apreciază fenomenul sportiv şi mişcarea, pietreanul nu este atras de sporturile de contact precum rugby-ul. Este dezamăgit de modul în care sunt trataţi în ţară oamenii de valoare. „Nu-mi place că munca de calitate şi profesionalismul nu sunt luate în considerare“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite