Neamţ: Bogaţii de succes ai Neamţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catalogul „Forbes 500 Miliardari“, ediţia 2010, a fost lansat oficial astăzi, iar de mâine va putea fi cumpărat de la chioşcuri, la preţul de 20 de lei. Specialiştii „Forbes“ România au evaluat peste 1.000 de companii şi 5.000 de active imobiliare care aparţin celor 500 de miliardari prezenţi în clasament.

Dan Ostahie, 43 ani, 50-55 milioane de euro, Neamţ

Domeniu de activitate: Electro-retail, imobiliare

Au trecut câţiva ani buni de când românii luau credit cu buletinul şi puteau să-şi schimbe, dintr-un foc, toată aparatura electrocasnică... Nimeni nu vede această trecere a timpului mai bine ca retailerii, care, de vreun an, şi-au înjumătăţit rulajele şi profitul. Modelul de retail bazat pe creditul de consum, care l-a ajutat pe Ostahie să-şi ducă firma pe culmile succesului, a început să dea semne de oboseală încă de acum trei ani. Criza financiară a lovit dur în Altex. În 2009 compania a înregistrat o scădere a vânzărilor cu aproape jumătate comparativ cu anul anterior, rulajul situându-se la circa 180 de milioane de euro. Confruntat cu acest cutremur financiar, proprietarul Altex a trebuit să reacţioneze rapid şi drastic: a redus suprafaţa comercială cu 11.000 de metri pătraţi, a trebuit să concedieză circa 600 de angajaţi din 2.000 şi a scăzut costul chiriilor cu 35%.

Ostahie a luat măsuri şi pe partea de imobiliare. La finalul lunii decembrie 2009, omul de afaceri anunţa că intenţionează să delisteze de pe Rasdaq, Cometex, divizia imobiliară a grupului Altex. În prezent, firma este suspendată de la tranzacţionare.  Portofoliul său din real-estate cuprinde şi centrul comercial Aurora Shopping Center din Buzău, proiect inaugurat în urmă cu doi ani.

Dan Ostahie, proprietarul unuia dintre cei mai mari retaileri de electroIT din România, a început afacerile în 1991, imediat după terminarea facultăţii, prin importul de televizoare second hand din Elveţia.  Primul import a constat într-un tir de televizoare de la partenerul din acea ţară, comercializate apoi în ţară prin consignaţiile care vindeau atunci haine şi alte produse de uz casnic. Procedeul a fost repetat vreme de mai mult de un an, după care, Ostahie a deschis primul magazin doar pentru electrocasnice şi a început importul efectiv, tot din Elveţia. De acolo până la dezvoltarea Altex nu a mai fost decât un pas...un pas alimentat de românii dornici de a fi în pas cu "moda" şi care îşi schimbau televioarele odată la câteva luni.

Soţii Kober, 50 milioane de euro, Neamţ

Domeniu de activitate: producţie vopseluri

Anul 2009 a trecut peste producătorul de vopseluri Kober, controlat de soţii Aurel şi Mariana Kober, fără a lăsa urme prea adânci. Compania a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 150,8 mil. lei (aproximativ 35,6 mil. euro), în scădere cu 5% faţă de anul precedent. Reducerea rulajului a fost sub cea estimată iniţial de proprietarul Kober, care îşi bugetase o diminuare a businessului de 20%.

Potrivit declaraţiilor lui Aurel Kober, compania a înregistrat în 2009 creşteri la produsele destinate utilizatorului casnic sau micilor proiecte de renovare sau construcţie, ca de exemplu lacurile pentru lemn sau vopselele lavabile destinate mai ales segmentului de utilizatori neprofesionişti. Acest lucru este de înţeles în contextul în care piaţa construcţiilor cu scăzut cu peste 30% în ultimul an, şi tot mai multe proiecteimobiliare au fost stopate sau au intrat chiar în insolevnţă. Compania a reuşit să diminueze scăderea vânzărilor şi datorită finalizării în 2009 a primei etape a unei noi fabrici de lacuri şi vopsele la Săvineşti, care va atinge în momentul finalizării o investiţie totală de 12 milioane de euro, capacitatea de producţie instalată urmând să fie de 120.000 de tone.

Cei doi soţi au demarat afacerea Kober în urmă cu aproape 20 de ani. În prezent, Kober deţine trei platforme de producţie -două fabrici de lacuri şi vopsele -  la Turtureşti şi Săvineşti, în judeţul Neamţ, şi o fabrică de centrale termice în localitatea Vaduri, din acelaşi judeţ.

Culiţă Tărâţă şi familia, 58 ani, 28-29 milioane de euro, Neamţ

Domeniu de activitate: Agricultură, prelucrarea lemnului

În primăvara acestui an, Culiţă Tărâţă, proprietarul companiei TCE 3 Brazi, a decis să îşi împartă afacerea începută în urmă cu 20 de ani celor trei fii ai săi. Nu se va retrage din firmă, ci a decis doar să le acorde copiilor mai multe responsabilităţi. Totodată, poate fi şi o mişcare politică, omul de afaceri fiind deputat în Parlamentul României.

Astfel, după cum declara Tărâţă în acel moment, fiul cel mare, George, se va ocupa de compania TC Compil Impex, cu activităţi în prelucrarea lemnului. Fiul mijlociu, Culită, care a absolvit ASE-ul, urma să preia managementul staţiunii Durău, unde omul de afaceri a deschis de curând un hotel de patru stele, iar cel mai mic dintre fii, Mihai, care a terminat Agronomia, urma să preia partea de agricultură. 

Alături de soţia sa, Elvira, Culiţă Tărâţă a început afacerea din agricultură cu câteva hectare de teren agricol şi 100 de oi. La doi ani dupa prima recoltă, pentru a creşte valoarea businessului, a pus pe picioare ferma de animale, sectorul de abatorizare şi de prelucrare a laptelui şi a cărnii. De altfel, compania a fost gândită tot timpul ca o afacere de familie. Chiar şi numele grupului de firme este un indicator al acestui lucru, fiind format din iniţialele celor doi soţi, cei trei brazi fiind copiii cuplului Culiţă şi Elvira Tărâţă.

În prezent, companiile celor doi administrează circa 65.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei şi în judeţul Neamţ, şi deţin aproximativ 2.500 de bovine, 10.000 de oi şi 20.000 de porci.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite