Neamţ: Biserica Romano-Catolică, dărâmată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slujbele religioase se vor oficia în corpul principal al vechii construcţii până când se finalizează lucrările.

Biserica este demolată pentru că a devenit neîncăpătoare pentru numărul de credincioşi, după cum precizează Mihai Enăşel, parohul Bisericii „Sf. Iosif Muncitorul“. În jurul lăcaşului de cult actual a fost construită deja structura de rezistenţă pentru parterul noii construcţii, din beton, cu înălţimea de 3,6 metri, urmând ca până la 20 de metri înălţime să fie doar arce de lemn. Slujbele religioase vor fi oficiate în continuare în vechea biserică, până vor exista suficiente resurse financiare să fie finalizat noul lăcaş de cult.

„Corpul actualei biserici va rămâne în picioare până vom trece la ridicarea arcelor de lemn. Nu putem şti deocamdată când va fi gata noua biserică, pentru că ne mai trebuie bani. De aceea, este binevenit orice sprijin din partea credincioşilor“, a mai spus preotul Enăşel. Proiectul noii construcţii este semnat de pietrenii Răzvan Cristian Fodor, arhitect, şi de Octav Petru Palamariu, inginer de structură. Biserica va avea subsol în dreptul altarului, parter, şi balcon, care este asimilat unui etaj. Turla va avea parter şi trei etaje, înălţându-se, cu tot cu cruce, la 42 de metri. „Proiectul noii Biserici Romano-Catolice are o structură deosebită, din lemn stratificat, ceea ce reprezintă un unicat pentru Piatra Neamţ“, a precizat Dan Florea, arhitectul şef al oraşului.

„Biserica nu iese agresiv în stradă“
Conform acestuia, noua construcţie nu a pus probleme de urbanism. „Am avut grijă ca această biserică să nu iasă agresiv în stradă. Soluţia aleasă de beneficiar a fost să nu se facă ceva nou într-un loc nou, ci să se construiască «peste» biserica actuală“, a mai spus arhitectul Florea.

Actualele lucrări de demolare fac loc unei noi turle. „Demolăm turla actuală, astfel încât să eliminăm doi metri din lungimea clădirii, pentru că în această zonă urmează să se construiască noua turlă“, a mai precizat preotul Mihai Enăşel.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite