Neamţ: Bani cheltuiţi inutil pe cărţile de alegător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare nemţean care îşi face buletin nou primeşte şi o carte de alegător care nu poate însă fi folosită la vot. Documentul ar fi trebuit să fie singurul pe baza căruia să se poată vota începând din anul 2000, dar legislaţia ulterioară nu l-a mai luat în seamă.

La schimbarea cărţii de identitate, fiecare pietrean primeşte şi o nouă carte de alegător. Oamenii nu înţeleg de ce li se dă această carte de alegător, având în vedere că nu le foloseşte la nimic. „De fiecare dată când am mers la vot, am avut pe lângă actul de identitate şi cartea de alegător. Fără carte de alegător poţi să votezi, dar fără buletinul de identitate nu“, a spus Ion Opriţa, care tocmai îşi ridicase cele două documente de la biroul de evidenţă a persoanelor din mall-ul public.


„Nu am folosit niciodată cartea de alegător şi nici nu am mai găsit-o când am venit să îmi refac buletinul care expirase. Mi-au cerut să o returnez înainte să mi-o dea pe cea nouă, dar nu au insistat când le-am spus că am pierdut-o“, a afirmat şi Alice Ţărnă.

Legea nu a fost modificată

Cosmin Ignatovici, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, spune că documentele sunt tipărite în centrele judeţene. „Cărţile de alegător sunt realizate de Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date şi este obligaţia legală a serviciilor locale de evidenţa persoanelor să le distribuie“, a precizat Cosmin Ignatovici. Pe baza acestor documente, cetăţenii ar fi trebuit să îşi exercite dreptul la vot. „S-a renunţat la ideea votului pe baza cărţii de alegător, dar prevederea legală a rămas obligatorie pentru producerea şi distribuirea lor“, a adăugat Cosmin Ignatovici.


Cheltuieli imense


Deputatul independent Ioan Munteanu spune că producţia acestor documente reprezintă cheltuieli imense la nivel naţional. „Nu au nicio valoare, dar ele sunt un balast în curtea Ministerului de Interne de pe vremea când au fost contractate materialele necesare producerii lor. Pentru cei circa 18 milioane de alegători, cheltuielile sunt imense. Acum nu se face decât o descărcare din gestiune“, a declarat Ioan Munteanu. Tipărirea cărţilor de alegător în Neamţ se face continuu. „În trimestrul I al anului acesta au fost produse 765 de cărţi de alegător şi au fost distribuite 874“, a declarat Cosmin Ignatovici.


Reprezentanţii Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date Neamţ ne-au trimis la direcţia centrală pentru a afla câte cărţi de alegător au fost produse în total în judeţul nostru şi care au fost costurile. Solicitarea oficială trimisă la această instituţie, în urma unor discuţii telefonice, nu a primit, deocamdată, niciun răspuns.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite