Neamţ: Bacteria tuberculozei îndeamnă la procese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ nu admite că salariaţii lucrează în prezenţa bacilului Koch, bacteria care cauzează tuberculoza.

ITM Neamţ nu le mai eliberează celor 190 de angajaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani avizul necesar încadrării acestora în grupa de muncă pentru condiţii deosebite.

„Iniţial, pentru toate cele 16 locuri de la Bisericani erau recunoscute condiţiile deosebite de muncă, din cauza prezenţei bacilului Koch de la bolnavii de tuberculoză. Însă în 2007, ITM Neamţ nu a mai dat avizul necesar recunoaşterii acestor condiţii pentru patru locuri de muncă: birouri, sufragerie ftiziologie, atelierul mecanic şi triaj urgenţă. În anul următor, nu a mai dat avizul pentru nimeni“, a precizat Cristian Crucă, directorul financiar contabil al spitalului.

ITM a câştigat iniţial la Înalta Curte

O primă serie de procese, purtate doar pentru primele patru locuri de muncă rămase fără recunoaşterea condiţiilor deosebite, a dat câştig de cauză ITM Neamţ, de la Tribunal până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. O a doua serie de procese, de data aceasta pentru toate cele 16 locuri de muncă, le-a dat dreptate angajaţilor Sanatoriului.

„Am câştigat la Tribunalul Neamţ, dar ITM a făcut apel la Bacău. Am câştigat şi acolo, dar şi această decizie a fost atacată, cu recurs în anulare“, a mai spus directorul Curcă.

Vor drept la pensionare anticipată

Ioan Popescu, şeful ITM Neamţ, consideră că la Spitalul Bisericani nu mai sunt îndeplinite criteriile pentru avizarea condiţiilor deosebite de muncă.  „Conducerea de acolo a întocmit un set de măsuri dintr-un plan de conformare, care au fost îndeplinite şi, în consecinţă, nu am mai prelungit avizul. Dumnealor au contestat în instanţă decizia noastră, uzând de un drept pe care îl are oricine“, a declarat Ioan Popescu.

Directorul Cristian Curcă spune că recunoaşterea oficială a condiţiilor deosebite de muncă nu atrage salarii mai mari, ci le dă doar dreptul angajaţilor să se pensioneze anticipat. Judecarea recursului în anulare declarat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ la Curtea de Apel Bacău va avea loc pe 3 februarie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite