Neamţ: Autorităţile recomandă măsuri de prevenire a gripei aviare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile avertizează că păsările de curte sunt expuse din nou gripei aviare
Autorităţile avertizează că păsările de curte sunt expuse din nou gripei aviare

Medicii veterinari îi sfătuie pe nemţeni să ţină păsările domestice doar în curte, iar primarii au interzis comerţul cu păsări vii în târguri şi oboare

Sezonul migraţiei păsărilor a băgat frica în autorităţi înaintea sărbătorilor pascale. Specialiştii veterinarii  spun că această perioada este propice difuzării virusului gripal aviar, drept pentru care au stabilit un set de reguli care trebuie respectate cu sfinţenie  de nemţeni.

„Am trimis o circulară în fiecare localitate prin care îi solicităm pe primari să informeze cetăţenii că încălzirea vremii şi migraţia păsărilor călătoare sunt două posibilităţi ale răspândirii virusului gripei aviare. Pentru a se evita contactul cu virusul, păsările din gospodării trebuie ţiniute în curţi", a spus doctor Constantin Lipan, director coordonator adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare Neamţ. 

O altă măsură dispusă de autorităţile locale la recomandarea medicilor veterinari este interzicerea comerţului cu păsări vii în târgurile şi oboarele din judeţ. De asemenea, nemţenii care cresc raţe şi gâşte trebuie să le supravegheze cu atenţie şi să nu le lase în preajma lacurilor şi a apelor curgătoare. „O să le închid în curte că nu am cum să le păzesc toată ziua să nu se ducă la apă", spune Maria Lepădatu din Pângăraţi.

Deşi pe raza municipiului Piatra Neamţ sunt puţini locuitori care îngrijesc păsări la curte, iar comerţul cu păsări vii se desfăşoară sporadic în pieţe, primăria Piatra Neamţ a informat deja populaţia despre condiţiile de biosecuritate care trebuie respectate cu stricteţe.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite