Neamţ: Au nevoie de nervi de oţel ca să-şi facă paşaport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza avalanşei de solicitări, actul de călătorie temporar nu mai este eliberat pe loc, ci în maximum 48 de ore, iar nemţenii care se grăbesc sunt puşi în încurcătură. Numărul nemţenilor care cer eliberarea documentelor pe timpul verii este aproape dublu faţă de restul anului.

Nemţenii care şi-au programat concediul în state care nu sunt în spaţiul european sau cei care au copii mai mici de 14 ani şi care nu pot ieşi din ţară fără paşaport au aglomerat în aceste zile ghişeele din mall-ul public.

„De la sfârşitul lunii iunie avem aproximativ 120 de cereri pe zi, faţă de 70 câte sunt în mod normal. Motivul principal al aglomerării este numărul mare de nemţeni care pleacă în concediu. După mijlocul acestei luni ne aşteptăm să fie şi mai multe solicitări“, a spus inspectorul principal de poliţie Constantin Roman, şeful Serviciului de Paşapoarte Neamţ.

August, luna de foc

Paşaportul temporar, care până acum era eliberat în aceeaşi zi, poate fi ridicat în maximum 48 de ore din cauza aglomeraţiei. Acest tip de document care costă 216 lei şi este valabil un singur an are totuşi din ce în ce mai puţini clienţi.

„Am spus că-mi fac paşaport electronic, pentru că tocmai mi-a expirat cel temporar. Nu vreau să tot dau bani în fiecare an, să stau la coadă şi să aştept până a doua zi eliberarea lui, când ştiu că pot alege acum unul valabil pentru o perioadă mai lungă de timp“, este de părere economistul Iulian Amarinei. Paşaportul electronic se eliberează în 15 zile de la depunerea cererii, costă 276 de lei şi are o valabilitate de cinci ani pentru persoanele cu vârste mai mari de şase ani şi de trei ani pentru copiii mai mici de şase ani.

Programul de preluare a dosarelor şi de eliberare a actelor la cele trei ghişee de la mall-ul public este de la 08.30 la 16.30, cu excepţia zilei de joi, când se lucrează cu publicul până la ora 18.30. „Cea mai mare aglomeraţie ne aşteptăm să fie după 10 august, când vin acasă şi stranierii. Anul trecut am înregistrat şi 268 de cereri pe zi. Atunci s-ar putea să prelungim programul de lucru. În plus, pentru august nu am făcut programări pentru concedii, tocmai pentru a nu-i chema pe oameni la serviciu din timpul liber“, a încheiat Roman.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite