Neamț: Au început tăierile ilegale de pomi de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu două luni înaintea sărbătorilor, hoţii de brazi au început deja să acţioneze în pădurile din Neamţ.

Angajaţii Ocolului Silvic Bicaz au descoperit, la începutul acestei săptămâni, 100 de pomi tăiaţi şi ascunşi sub mai multe stoguri de fân. Chiar şi silvicultorii s-au mirat cât de precoce s-au arătat a fi anul acesta afaceriştii care scot bani din vânzarea brazilor.

„Au fost găsiţi la limita fondului forestier din zona Bicaz cu proprietăţile private din comuna Damuc. Brăduţii urmau să fie comercializaţi fără acte, de unii care vin cu maşini încărcate cu alte produse gen varza de exemplu, şi iau destinaţii spre diferite zone din ţară", spune inginerul Marinică Amarinei, şeful ocolului silvic Bicaz.

Cum nimeni nu a revendicat pomii, s-a demarat o anchetă, iar dacă hoţul va fi prins riscă dosar penal şi chiar ani de puşcărie, conform legislaţiei în vigoare. În schimb, cei 100 de pomi vor fi scoţi la licitaţie şi vânduţi.  

Hoţi grăbiţi

Apariţia primelor cazuri de tăieri ilegale în această perioadă lasă însă un semn de întrebare asupra strategiei pe care o adoptă hoţii pentru a valorifica brăduţii.

„Eu cred că era un nebun și spun că e un caz izolat. Nu cred că putem vorbi deoceamdată de un fenomen. Pomii nu rezistă până atunci, se scutură şi nu-i mai cumpără nimeni", spune Viorel Timişescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ.

Silvicultorii îi avertizează pe cumpărătorii de brăduţi scoşi la vânzare în preajma sărbătorilor de iarnă să fie atenţi la aspectul lor, pentru că pomii tăiaţi mult mai devreme se scutură instantaneu de ace.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite