Neamț: Atenție la produsele din carne de porc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea trebuie supusă examenului trichineloscopic în mod obligatoriu
Carnea trebuie supusă examenului trichineloscopic în mod obligatoriu

În piețele agroalimentare din județ funcționează cabinete sanitar veterinare

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă se comercializează cantități apreciabile de produse alimentare de origine animală. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț atrag atenția asupra pericolului pe care îl constituie valorificarea acestor produse în alte condiții decât cele prevăzute de normele în vigoare.

Carnea proaspătă destinată valorificării în unitățile autorizate sanitar veterinar trebuie să provină numai din abatoare aprobate de către personalul sanitar oficial. Ea trebuie să fie însoțită de un certificat care să ateste salubritatea și calitatea acesteia", spune Constantin Lipan, director executiv adjunct al DSVSA Neamț. Oamenii sunt sfătuiți să nu cumpere carne care nu are marca de sănătate a unității de sacrificare și nici pe cea de identificare a unității de tranșare. Porcii proveniți din gospodării individuale pot fi tăiați în continuare în mod tradițional, iar carnea trebuie supusă examenului trichineloscopic.

În toate piețele agroalimentare din județ există, de la 1 decembrie, circumscripții sanitar veterinare care asigură serviciul de permanență. „În aceste puncte poate fi efectuat examenul trichineloscopic al cărnii de porc provenită din gospodăriile populației", mai precizează Constantin Lipan. La nivelul comunelor, oamenii pot executa acest examen contracost, verificarea fiind făcută la circumscripțiile sanitar veterinare concesionate.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite