Neamţ: Angajaţii, trataţi cu apă rece şi indiferenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile extreme din această perioadă pun în pericol sănătatea celor care lucrează în aer liber, însă prea puţini au curajul să-şi ceară drepturile.

 Judeţul Neamţ a primit avertizare de Cod Galben de caniculă în perioada 12 – 14 august, când temperaturile se vor situa frecvent peste 35 de grade Celsius, iar indicele de confort termic va depăşi pragul critic de 80.

Asta înseamnă că, potrivit legii, patronii trebuie să asigure anumite condiţii de lucru: să dea apă minerală angajaţilor, să reducă numărul de ore lucrate, să asigure spaţii umbroase, cu curenţi de aer, iar temperaturile maxime dintr-o incintă să fie de 33 de grade Celsius.

Pe schele, sub soare
Cu toate acestea, ieri, erau numeroşi muncitori care lucrau la faţada blocurilor la orele amiezii, singurele măsuri luate împotriva soarelui arzător fiind şepcile sau tricourile aşezate pe cap sub formă de turban.

„Ne-au dat apă minerală şi ne-au spus că putem veni mai devreme la muncă şi să stăm mai mult în pauza de masă. E cald şi e greu să lucrezi pe vremea asta, dar nu avem ce să facem. Pe vremurile astea, când nu găseşti nimic şi toţi rămân fără slujbă, nu poţi să faci mofturi“, a spus Adrian Mocanu, care lucra ieri la o  reabilitare termică.

Nici vânzătorii din pieţele oraşului ori chelnerii de la terase nu o duc mai bine, însă prea puţini au curajul să se plângă de frică să nu rămână fără locul de muncă. „Avem apă şi stăm şi noi mai mult la umbră. Am adus o umbrelă de acasă şi am evantai la mine. Am vorbit cu patronul, dar dacă închidem nu mai facem bani şi nu mai are de unde să ne dea salariile“, a spus Viorica Iancu, vânzătoare.

Măsuri prevăzute de lege
Conform Ordonanţei de Urgenţă 99/2000, angajatorii mai au obligaţia ca, în perioadele cu temperaturi extreme, să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice ale angajaţilor, să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus şi să asigure fiecăruia minim doi litri de apă pe zi şi ventilaţie la locul de muncă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite