Neamţ: Andrei Nuţu - Transpune în culori chipurile sfinţilor (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Nuţu
Andrei Nuţu

Ceea ce a început ca o simplă ocupaţie în timpul liber a devenit o adevărată pasiune. Şi-a pus semnătura pe icoane, portrete şi speră să devină un artist apreciat.

Obişnuia să-şi ocupe timpul liber, după şcoală, pictând icoane pe sticlă. În urmă cu doi ani, mama sa a decis să-l înscrie la cercul de pictură organizat la Palatul Copiilor din oraş. „Mi-a plăcut şi am spus că e bine să am un hobby şi să fiu îndrumat de cineva de specialitate. Nu m-am gândit atunci să-mi fac un viitor din asta. Am considerat că e bine dacă-mi umplu timpul cu ceva plăcut şi util“, crede Andrei Nuţu.

Premiat în Bangladesh
Prima lucrare pe care a făcut-o la Palatul Copiilor, cu ajutorul profesorului de specialitate Cristina Spânache Petrariu, a fost „Iisus Hristos Pantocrator“, lucrare pe care tânărul pictor spune că o păstrează încă.

„Prima expoziţie pe care am avut-o a fost una colectivă, la Biblioteca Judeţeană «G. T. Kirileanu». Am prezentat prima lucrare, dar şi două icoane cu Maica Domnului şi un portret pe pânză al lui Iisus Hristos“, povesteşte Andrei. Spune că obişnuieşte să meargă la biserică cu familia şi de acolo s-a inspirat pentru primele sale lucrări.

„Locuiesc în cartierul Mărăţei şi am văzut biserica de acolo în toate stadiile de construcţie. Am fost şi am văzut când pictau pereţii şi am fost fascinat, aşa că m-am gândit să încerc şi eu şi să văd ce iese“, îşi aminteşte Andrei. Şi talentul pare să-l fi ajutat să creeze icoane ce au reuşit să impresioneze publicul avizat.

„Am participat la un concurs internaţional organizat în Bangladesh, în 2009. Tema a fost la alegere, aşa că am trimis un tablou cu două ţigănci jucând cărţi. Văzusem o pictură asemănătoare în trecut şi m-a impresionat, aşa că am preluat tema“, a spus Andrei Nuţu. Adolescentul a concurat cu 16.000 de participanţi din 40 de state şi a reuşit să se claseze printre cei 500 de tineri care au fost premiaţi pentru creaţie.

Profesor pentru cei mici
„Am fost şi în multe tabere de artă, unde am învăţat despre tehnici speciale în pictură şi am reuşit să-mi fac prieteni noi. Am fost şi voluntar la o tabără organizată de doamna profesoară, unde am ajutat copiii mici, care voiau să înveţe să picteze”, povesteşte adolescentul.

Andrei vrea să urmeze studiile la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamţ pentru a aprofunda tainele picturii sub îndrumarea profesorului Ştefan Potop, la secţia de pictură murală. Marele său vis este să devină cunoscut şi apreciat pentru talentul său şi pentru munca pe care o depune zi de zi.

Profil
Născut. 24 februarie 1996, Piatra Neamţ.
Studii. Este elev în clasa a VIII-a la Şcoala Nr. 2, Piatra Neamţ.
Familie. Are două surori.

Întrebări şi răspunsuri
Te-ai gândit la ca facultate ai vrea să mergi?
Încă nu sunt hotărât, dar cred că voi avea suficient timp pentru a mă decide. Momentan oscilez între arhitectură, pictură murală sau o facultate de arte din Anglia. Cred că timpul mă va ajuta să mă hotărăsc.  Niciodată nu ştii ce-ţi rezervă viitorul.
Crezi că ai un viitor în România cu ceea ce faci?
Din păcate, arta şi munca nu mai sunt apreciate la adevărata valoare la noi în ţară, iar cei care le apreciază nu au banii necesari pentru a investi în aşa ceva. De aceea mi-aş dori să-mi încerc norocul peste hotare, mai ales în partea de vest a Europei, unde arta încă mai primeşte atenţia pe care o merită.

Ce-i place
„Să ies cu prietenii în oraş, la teatru sau la cinema. Aş vrea să avem un cinematograf adevărat în Piatra. Niciodată nu refuz o călătorie şi-mi doresc să ajung la Veneţia. Chiar acum pregătesc o expoziţie cu tema «Veneţia», pe care o voi inaugura în Anglia. Când am timp liber îmi mai place să cânt la chitară şi să fotografiez panorame“, spune Andrei.

Ce nu-i place
„Nu suport oamenii care uită de cuvântul dat. La şcoală nu-mi place să primesc extemporale, iar în general nu sunt adeptul scandalurilor şi nu-mi place să mă cert cu cei din jur, mai ales cu părinţii“, susţine tânărul pictor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite