Neamţ: Andreea Palade - Cântă despre lumea copiilor (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Palade
Andreea Palade

Micuţa a cucerit juriile festivalurilor naţionale de muzică uşoară pentru copii, semnează un album discografic şi are un videoclip.

Andreea a început să cânte de la vârsta de 6 ani, iar cea care a sesizat calităţile sale muzicale a fost profesoara de muzică Daniela Blanariu. După numai o săptămână de pregătire, fetiţa a participat la primul concurs pentru copii, „Fiero“ desfăşurat la Piatra Neamţ, unde a cucerit premiul întâi. „A fost un succes oarecum neaşteptat ţinând cont că era prima sa ieşire pe scenă în faţa spectatorilor şi a juriului“, îşi aminteşte Marcela Palade, mama fetiţei. În decurs de un an, pentru Andreea au urmat 20 de concursuri, unde a reuşit să se claseze pe primele locuri şi să impresioneze membrii juriilor.

„Are o memorie extraordinară“
„Cel mai greu mi s-a părut la Cerbul de Aur Junior, unde ca să ajungi în finală trebuie să treci de mai multe preselecţii. Mama spune că sunt între 5.000 şi 10.000  de copii care intră în concurs“, spune Andreea, distinsă cu menţiune la ediţia din acest an a competiţiei naţionale dedicate tinerelor talente muzicale. Repertoriul de concurs cuprinde aproape 60 de melodii pe care Andreea le pregăteşte cu o uşurinţă remarcabilă.

„Cred că talentul ei este nativ. Nu ştie să citească notele muzicale, dar prinde foarte repede linia muzicală şi nu falsează“, spune mama fetiţei. Pentru pregătirea primului său CD, intitulat „Lecţia de dans“, întregistrările şi imprimarea celor zece piese au durat doar o săptămână, ceea ce i-a uimit şi pe producătorii casei de discuri. „Andreea are o memorie extraordinară şi reţine orice melodie, cu condiţia să-i şi placă“, mai spune femeia.      

În vară, Andreea a scos şi primul ei videoclip muzical difuzat aproape zilnic la Favorit TV. Cântăreaţă îşi aminteşte că a muncit o zi întreagă împreună cu mai mulţi copii pentru pentru realizarea clipului. „Filmările pentru clipul melodiei «Ţigăncuşa» au fost făcute pe malul unui iaz din comuna Războieni, împreună cu zece copii. Am început la ora 7.00 şi ultimele filmări au fost făcute seara, pe la ora 19.00, când dansam în jurul unui foc de tabără“, povesteşte fetiţa.

Pentru Andreea a fost doar începutul, pentru că, pe 11 decembrie, a participat la filmările celui de-al doilea videoclip pentru melodia „Let’s have some fun“, creaţie a compozitorului Cătălina Dascălu. Andreea Palade a avut ocazia să cânte alături de Mihai Trăistariu, Laurenţiu Cazan sau Franco Midiri, solist italian laureat la Festivalul de la San Remo în 2009. „Cel mai mult s-a ataşat de Franco Midiri atunci când acesta a venit la Piatra Neamţ şi a susţinut un concert caritabil de sărbători“, spune Marcela Palade.

Profil
Născută. 19 august 2003, Piatra Neamţ.
Studii. Este este în clasa I la Şcoala Nr.2 din Piatra Neamţ.
Familie. Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de importante sunt premiile câştigate în concursurile muzicale?
Mai mult decât premiile, vreau să merg la concursuri ca să îmi fac cât mai mulţi prieteni. Dincolo de evoluţia pe scenă, rămâi cu prieteniile pe care le legi în urma festivalurilor. O să mergem în curând la concursul „Micul prinţ“ din Republica Moldova şi aş vrea să particip şi la alte concursuri internaţionale.
Ce gen de melodii îţi place să interpretezi?
Cele ritmate, mai dinamice, mi se pare că sunt pe gustul meu. În repertoriu am şi piese mai lente cum e „Mama, canto per te“. Aproape toate melodiile au versuri în limba română şi mai sunt refrene în alte limbi străine.

Ce-i place
În ordinea preocupărilor care-i fac plăcere, Andreea nu pune pe primul loc muzica, ci înotul. O altă pasiune este dansul. „Cel mai mult îmi place să mă joc la maşina de cusut şi, câteodată, îmi ies şi lucruri frumoase”, spune Andreea.

Ce nu-i place
Fetiţa nu este atrasă de dulcuri ca alţi copii, dar acceptă, din când în când, mentosane sau ciocolată. „Cel mai mult nu-mi place să mă trezesc dimineaţa ca să merg la şcoală. În weekend mă tresesc însă prima“, spune Andreea Palade.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite