Neamţ: Ajutoarele îi scot pe sinistraţi din amorţire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce s-au tânguit preşedintelui Băsescu că nu au dig, sătenii din Buruieneşti au fugit să-şi aline necazul la TIR-ul încărcat cu ajutoare.

Sătenii din Buruieneşti, una dintre localităţile nemţene cel mai grav afectate de inundaţii, au fost vizitaţi sâmbătă, pe neaşteptate, de preşedintele Traian Băsescu. După plecarea şefului statului, oamenii au ieşit să sporovăiască în faţa porţilor. Rezemat în bicicletă, Maricel Avarvarei, un localnic afectat de revărsarea apelor, povestea că a avut şansa să i se plângă preşedintelui Băsescu de greutăţile care l-au lovit zilele trecute.

„Mi-a promis că-mi face casă pe acelaşi amplasament, dar cu fundaţie mai mare, să nu mai vină apa. Sper că va fi de cuvânt preşedintele. Cum a făcut în 2008, să facă şi în 2010“, spunea săteanul. Subiectul părea însă mai puţin important pentru patru femei care dezbăteau problema ajutoarelor pe podeţul din faţa casei.

Animaţie la ajutoare

„Aseară a venit o maşină cu pui congelaţi şi pipote. Zilele trecute am primit conserve, pâine şi apă minerală, dar haine n-au ajuns. Care-a prins a prins, care nu, nu“, a rezumat Maria Aenăşoaie bilanţul transporturilor cu ajutoare în comuna Doljeşti. La scurt timp, un camion cu ajutoare şi-a făcut apariţia în zonă, stârnind agitaţie pe uliţă. Cu punga încărcată într-o mână şi cu sticla de apă în cealaltă, Ana Maria a intrat în curtea casei şi a făcut inventarul donaţiei.

Nemulţumiţi de haine

„O pungă de pufuleţi, bună că şi aşa nu mai am toţi dinţii, o sticlă de ulei, făină, conserve, un suc...sunt bune“, a concluzionat femeia. Ca să fie convingătoare, bătrâna a ţinut să ne arate cum i-a putrezit recolta în pământ de la apa care a băltit zile bune în grădină. „Dacă ne-ar aduce şi nişte cartofi ar fi tare bine că anul ăsta nu cred că mai avem ce scoate din pământ“, a mai spus femeia.

Autorităţile spun că la inundaţiile din 2008, de mare folos au fost produsele alimentare de bază, materialele de construcţii, păturile şi apa minerală. În schimb, hainele trimise în zonă au fost acceptate selectiv de către săteni. „Sunt şi cazuri în care cei care vin cu ajutoare vor să le dea acolo unde cred ei de cuviinţă şi sunt liberi să o facă aşa cum doresc“, a explicat Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljeşti.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite