Neamţ: Agenții economici incorecți, aspru sancționați de Garda Financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii Gărzii Financiare din Neamţ au luat la puricat angenţii economici din judeţ
Inspectorii Gărzii Financiare din Neamţ au luat la puricat angenţii economici din judeţ

Luna trecută, comisarii gărzii financiare au controlat aproape șase sute de agenți economici nemțeni.

Trei sferturi dintre aceștia au fost amendați, ca urmare a neregulilor constatate. „Cei mai mulți agenți economici încalcă diferite prevederi ale legii contabilității", a spus Constantin Nistor, comisarul șef al Gărzii Financiare Neamț.

Peste 400 de agenți economici din județ au fost amendați, totalul sancțiunilor aplicate ridicându-se la 450.000 de lei. „Cea mai mare amendă a fost de 8.000 de lei, pentru faptul că agentul economic nu avea casă de marcat. Totodată, acesta a fost obligat să sisteze activitatea, până când va achiziționa casa", a mai spus Constantin Nistor.

Din totalul amenzilor aplicate, deja au fost încasate aproape 300.000 de lei.

Alte nereguli au fost descoperite la eliberarea bonurilor către clienți, nerespectarea plăților cu numerar sau faptul că unele documente nu erau întocmite așa cum se cuvine.

Tot luna trecută, comisarii Gărzii Financiare Neamț au înaintat către instanța de judecată 11 sesizări penale, pentru prejudicii care însumează peste 3 milioane de lei. În cazul în care neregulile constatate nu presupun amendarea agentului economic, acestuia i se dă termen pentru remedierea deficienţelor, urmând ca după şase luni să fie controlat din nou. „Unii se conformează și își remediază neregulile, alții preferă să închidă afacerea", a mai precizat Nistor.

În momentul de față, în județul Neamț figurează 14.000 de agenți economici activi. În această categorie intră inclusiv persoanele fizice autorizate și întreprinderile familiale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite