Neamţ: Actorii îşi mută scena la cinema

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Tineretului va intra în reparaţii capitale timp de trei ani, iar spectacolele se vor juca într-o sală tip studio. Instituţia va fi modernizată în cadrul proiectului de reabilitare a Curţii Domneşti, de 31 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene.

Stagiunea teatrală care a debutat săptămâna trecută la teatrul Tineretului este ultima care are loc pe scena clasică. Clădirea veche din anul 1937 va intra din primăvară în lucrări de reabilitare, iar conducerea instituţiei şi edilii locali sunt în căutarea unei noi locaţii pentru reprezentaţiile teatrale.

„E în curs de desfăşurare licitaţia pentru desemnarea constructorului care se va ocupa cu proiectul de reabilitare a ansamblului istoric Curtea Domnească, în care este inclusă şi renovarea teatrului“, a spus Gabriel Muraru, şeful Serviciului Comunicare din cadrul Primăriei Piatra Neamţ.

Soluţii pentru actori

Proiectul de reabilitare are o valoare de 31 de milioane de euro, iar banii provin din fonduri europene.  Termenul de finalizare a lucrărilor este anul 2013. „Au fost două soluţii care ni s-au propus pentru perioada în care clădirea va fi în renovare: Casa de Cultură şi Cinematograful Panoramic. Ne-am gândit că la Cinema se poate amenaja o sală studio, de tip elisabetan, cu o scenă de 8 metri pe 8, în jurul căreia să fie amplasate gradene unde să stea publicul. Mai analizăm şi varianta de amenajare a sălii într-o hală, avantajul fiind ca aceasta va fi funcţională şi după revenirea pe scena clasică“, a spus actorul Liviu Timuş, directorul Teatrului Tineretului.

„Ne vom adapta“

Actorii spun că schimbarea locaţiei teatrului pentru următorii trei ani le va pune la început probleme de adaptare, dar ar putea avea şi efecte benefice.

„Şi colegii de la Teatrul Naţional din Iaşi au fost nevoiţi să joace în altă sală din cauza lucrărilor din clădire. Şi la Bârlad a fost o situaţie similară. La Cinema nu-i ca la teatru, dar ne vom adapta“, crede actorul Victor Giurescu. Dacă varianta cinematografului va rămâne definitivă privind locaţia temporară pentru piesele de teatru, edilii locali vor trebui să asigure şi finanţarea lucrărilor de amenajare.   

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite