Neamţ: Abracadabra cu paturile din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult, edilii din Bicaz nici nu vor să audă de transformarea spitalului orăşenesc în centru pentru bătrâni.

Autorităţile medicale şi edilii nemţeni nu au găsit încă soluţia pentru împărţirea paturilor suplimentare către cele cinci spitale care vor rămâne în judeţ de la 1 aprilie. Spitalul Roznov are 55 de paturi şi 27 de cadre sanitare, iar cea mai realistă variantă este transferarea lor către Spitalui Judeţean din Piatra Neamţ. „Iniţial, noi am dorit ca spitalul de la Roznov să funcţioneze ca secţie exterioară a Spitalului Judeţean. Nu putem spune că va fi un beneficiu pentru noi dacă vom prelua paturile şi întreg personalul de la Roznov“, spune doctorul Cristian Petrovici, directorul medical al Spitalului Judeţean.

Această unitate cu 883 de paturi are şi cele mai mari şanse să preia majoritatea locurilor de la cele două spitale care vor fi desfiinţate. Problema cea mai mare pe care au întâmpinat-o autorităţile la redistribuirea paturilor este, însă, refuzul edililor din Bicaz de a desfiinţa spitalul care deserveşte 40.000 de asiguraţi.

Spitalul Bicaz, cuiul lui Pepelea
„În anexa Hotârârii de Guvern este o listă cu 67 de unităţi propuse pentru desfiinţare, dar transformarea lor în centre pentru bătrâni este la latitudinea consiliilor locale. Programul pentru aceste centre este înrobitor pentru bugetul nostru şi nimeni nu se gândeşte ce se va întâmpla cu populaţia din zonă“, spune Constantin Catrinoiu, primarul din Bicaz. Spitalul din oraşul de sub baraj dispune de 97 de paturi şi 150 de cadre sanitare şi personal auxiliar. „Avem 22 de medici, dintre care 10 rezidenţi, 57 de asistente şi restul personal auxiliar. Situaţia lor este incertă“,  spune directorul Ioan Uleia.

Cum videoconferinţa cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, nu a lămurit lucrurile, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) au rămas neînduplecaţi. „Nu vom încheia contract cu unitatea din Bicaz de la 1 aprilie şi nu va putea funcţiona ca spital“, a spus Valerică Frăţilă, şeful CJAS Neamţ. În afară de Spitalul Judeţean, şi unitatea din Târgu Neamţ s-a înscris să preia 40 de paturi şi 20 de cadre sanitare, necesare pentru nevoile celor 120.000 de asiguraţi.


Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite