Neamţ: A pregătit mâncarea pentru regii României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruxandra Branişte (94 de ani) a lucrat timp de 15 ani la Palatul Regal din Bicaz, unde i-a cunoscut pe regii Carol II şi Mihai.

Fostul Palat Regal mai poate fi văzut şi astăzi şi chiar vizitat, doar că acum se numeşte Primăria Bicaz. Ruxanda Branişte trece şi acum pe-acolo, dar numai ca să-şi plătească impozitele. Priveşte albia Bistriţei zăgăzuită la baraj, prin care curge acum doar un firicel de apă.


„Săraca Bistriţă! Ce frumos susura şi ce a ajuns acum. Aici se scălda regele Mihai, iar noi ne uitam la el de la ferestre“
, ne arată fosta bucătăreasă. În tinereţe, Ruxanda a lucrat mai întâi la farmacia Domeniului Regal, apoi la Curte. „Era o gospodărie de mai mare dragul, cu livadă, cu moară de apă şi cu fabrică de scărmănat lâna. Primeam alimentele de la Segarcea şi Periş. Venea mierea de albine cu butoaiele! Şi ouă, şi vinul de Segarcea, cu marca Domeniului pe el“, ţine minte cu precizie tanti Ruxanda.

L-a văzut pe Carol al II-lea de câteva ori, de fiecare dată fără soţie şi destul de grăbit. „Nu stătea mai mult de trei zile“, spune bucătăreasa. În schimb, Regina Mamă Elena venea aproape în fiecare vară la malul Bistriţei. „După ce ne terminam treaba, ne povestea multe despre necazurile pe care le avea cu soţul ei, Carol al-II-lea“, mărturiseşte Ruxanda Branişte.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite