Neamţ: A lăsat oraşul pentru a trăi ca un ţăran modern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valer Andone duce acum o viaţă de fermier în satul natal Ghigoieşti după ce 43 de ani a fost maistru profesor în Roman. De dimineaţă până seara, bărbatul munceşte la câmp sau are grijă de numeroasele animale şi păsări din gospodărie.

Are 63 de ani, iar pe cei mai mulţi i-a trăit  în Roman, unde a predat obiecte tehnice ca maistru profesor. S-a săturat însă şi a cerut să se pensioneze înainte de termen. „Mi-a plăcut în învăţământ, dar astăzi copiii nu vor să mai înveţe. Sunt lăsaţi în voia sorţii de părinţi, răspund urât profesorilor şi chiar sar la ei la bătaie“, spune Valer Andone.


S-a apucat de agricultură din 1992, în satul natal Ghigoieşti din comuna Ştefan cel Mare, la 20 de kilometri de Piatra Neamţ. În paralel, o vreme, a făcut naveta la Roman. De trei ani s-a dedicat însă exclusiv gospodăriei de la ţară. „La început a fost mai greu pentru că am pornit de la zero. Acum m-am obişnuit“, spune bărbatul.


Centrală pe ulei de rapiţă


Satul are circa 250 de case, în care trăiesc în majoritate bătrâni. Mulţi sunt singuri, fără puterea de a-şi lucra pământul, aşa că preferă să îl dea în arendă. Aceasta este, de altfel, baza activităţii lui Valer Andone. „Lucrez 300 de hectare de teren, dintre care doar cinci sunt ale mele“, explică el. Culturile sunt tradiţionale, de grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă.


Pentru a se descurca, orăşeanul revenit la ţară şi-a cumpărat utilaje. Are trei tractoare româneşti şi unul american. „Anul acesta sper să îmi mai iau unul american, puţin mai mare. Mai am o combină de recoltat, semănători, pluguri, grape, unele româneşti, altele străine, luate la mâna a doua“, explică bărbatul.


Din recoltele obţinute, o parte o foloseşte pentru a creşte animale şi păsări pe lângă casă. Are patru vaci şi un viţel de câteva zile. „Am avut zece vaci, dar le-am dat pentru că nu se merită să vinzi laptele cu 50-60 de bani litrul“, recunoaşte Valer.


După ce a vândut vreo 20 de porci înainte de Crăciun, acum mai are destui purcei de lapte, ţinuţi într-un grajd închis, precum şi alţi godaci, într-un coteţ separat. Mai creşte 17 capre, vreo 60 de gâşte, tot atâtea găini, bibilici, curci şi raţe leşeşti. Gospodăria bărbatului nu este însă lipsită de confort. Are apă curentă de la fântâna cu hidrofor din curte şi o baie cu centrală termică proprie, la butelie de aragaz. În casă face foc cu lemne, aduse din pădurea lui de circa un hectar. Se gândeşte să îşi pună o centrală termică, poate chiar pe bază de ulei de rapiţă.


„N-aş mai putea să mă întorc la oraş. M-am obişnuit să mă trezesc devreme, să hrănesc animalele. Aici tot timpul am câte ceva de făcut“, încheie Valer Andone.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite