Neamţ: A început vaccinarea împotriva gripei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au prioritate la vaccinarea antigripală în cabinetele medicilor de familie
Copiii au prioritate la vaccinarea antigripală în cabinetele medicilor de familie

Prioritate la imunizare au copiii, bătrânii şi bolnavii cronic sau cei care suferă de afecţiuni cardiace.

Nemţenii care doresc să se vaccineze împotriva gripei de sezon pot merge la cabinetele medicilor de familie sau la spitalele din judeţ. În Neamţ au ajuns 33.600 de doze, deşi necesarul ar fi de aproape trei ori mai mare.

Medicii de familie au primit doze insuficiente
Acesta este şi motivul pentru care, deocamdată, fiecare medic de familie a primit câte o sută de doze de vaccin. „De regulă, sunt aceiaşi pacienţi care vin an de an să se vaccineze. Există şi cazuri în care unii pacienţi ar dori să se imunizeze, însă nu o pot face, din cauza reacţiilor adverse la excipienţii pe care îi conţine produsul. Desigur că sunt şi oameni care nu doresc să se vaccineze. Nu-i putem obliga!“,  a declaratmedicul de familie Iuliana Ţoc, de la dispensarul din Roznov.

Pacienţii nu s-au lăsat însă prea mult aşteptaţi. Dimineaţă medicul a ridicat cele o sută de doze, iar la prânz erau deja imunizaţi 15 roznoveni. „Situaţia este aceeaşi an de an. Oamenii se preocupă de sănătatea lor. Şi în anii trecuţi am cerut suplimentarea numărului de doze de vaccin, pentru că am avut foarte multe solicitări“, a mai spus Iuliana Ţoc. Cei mai predispuşi la îmbolnăvire sunt cardiacii, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronic, gravidele şi copiii. Aceştia din urmă sunt, totodată, şi cei care trec mai repede peste aceste răceli.

Părinţii au grijă să-i vaccineze întâi pe copii
„Nu am avut probleme deosebite legate de copii. Sistemul lor imunitar este puternic şi de aceea lupta cu virusurile este mult mai uşoară şi nu se înregistrează complicaţii, dar e bine să fie vaccinaţi“, explică doctorul.

În anii din urmă, cei care au venit primii la cabinetele medicilor de familie pentru a se vaccina au fost pensionarii. Şi părinţii s-au grăbit să-i imunizeze pe cei mici.
 „Mergând în colectivitate, riscul de a se îmbolnăvi este foarte mare. Chiar zilele astea voi merge la medicul de familie, pentru că acum este vacanţă“, a spus pietreanca Maria Nistor, mama unui băiat de cinci ani. Nemţenii care nu se vor putea vaccina gratuit vor fi nevoiţi să scoată din buzunar 28 de lei pentru vaccinul făcut în ţara noastră sau 35 de lei pentru cel  din import.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite