Neamț: A început dinamitarea zăporului de pe Bistrița (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocajele de gheaţă au fost distruse cu dinamită
Blocajele de gheaţă au fost distruse cu dinamită

Încălzirea vremii şi curgerea de sloiuri pe râul Bistriţa în amonte de Lacul de acumulare „Izvorul Muntelui" au determinat luarea deciziei de dinamitare a blocajelor de gheaţă.

Creştera nivelului pânzei freatice, cauzată de zăpor, a produs infiltraţii în comuna Poiana Teiului, la 20 beciuri, la platforma tehnologică şi la birourile Hidroconstrucţia SA şi a inundat trei hectare de teren agricol.

„O comisie de evaluare condusă de şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Petrodava» al judeţului Neamţ, colonelul Ioan Niţică, s-a deplasat în zona afectată de fenomenul de zăpor şi, împreună cu prefectul Mihai Archip, s-a decis executarea unei misiuni de distrugere pirotehnică în aval de Hidroconstrucţia SA", a precizat căpitanul Iulian Jugan, purtător de cuvânt al ISU Neamţ.

Pregătiri pentru detonarea zăporului de pe râul Bistriţa:

Detonare zapor 1

Datorită creşterii pânzei freatice ca urmare a fenomenului de zăpor, în comuna Poiana Teiului s-au produs infiltraţii care au produs următoarele efecte: în satul Topoliceni 10 beciuri și 2,5 hectare de teren agricol beciuriau fost inundate. Infilitrații ale apei au fost și pe platforma tehnologică şi birourile SC Hidroconstrucţia SA. De asemenea, în satul Poiana Teiului au fost inundate 10 beciuri și 0,5 ha teren agricol.

Detonare zapor 2

„În prezent se constată o retragere a apei din zonele afectate", a declarat prefectul Mihai Archip.

Echipa pirotehnică a I.S.U.J. Neamţ a executat  detonarea unui pod de gheaţă pe o suprafaţă de 900 mp din zona comunei Poiana Teiului-Punte A.C.H. realizându-se un canal de scurgere pe o lungime de 100 m. Pentru aceasta s-au executat 5 explozii folosindu-se 20 kg trotil şi 11 capse.

image
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite