Neamț: 11 tineri constănțeni reținuți de procurorii DIICOT Neamț

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea specializată în infracțiuni informatice a fost destructurată de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Neamț.

Polițiștii i-au depistat pe cei 11 tineri în cadrul unei acțiuni pe linia combaterii criminalității informatice desfășurate în municipiul Constanța, miercuri, 28 iulie. În perioada 2008-2010, aceștia au constituit sau aderat la un grup infracțional organizat cu scopul de a copia datele de pe card-urile părților vătămate și imprimarea acestor date pe carduri de tip blank, precum și extragerea neautorizată de numerar de pe instrumentele de plată astfel clonate.

Prin metoda phishing, constănțenii au colectat date informatice confidențiale (coduri numerice personale, numere de cont, numere de card, coduri PIN), pe care le-au imprimat pe card-uri blank și au deschis conturi bancare prin care transferau importante sume de bani din conturile părților vătămate. Sumele de bani erau retrase de la ATM-uri și împărțite între membrii grupării.

„Până în prezent, prejudiciul dovedit este de aproximativ 90.000 de lei și 7.000 USD. Persoanele prejudicate în urma acestui gen de fapte sunt atât din țară, cât și din străinătate", a precizat inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtător de cuvânt al Poliției Neamț.

V. Daniel, de 27 de ani, V. Adrian, de 29 de ani, B. Victor, de 24 de ani, B. Georgian, 21 de ani, B. Dan, de 28 de ani, I. Mihail, de 21 de ani, P. Cosmin, de 23 de ani, B. Nicușor, de 21 de ani, M. Doru, de 24 de ani, B. Verol, de 21 de ani și D. Cristian, de 26 de ani, toți din municipiul Constanța, au fost reținuți aseară pe bază de ordonanță de reținere, de către procurorul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Neamț. Tinerii sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, falsificare de instrumente de plată electronică, deținere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică și accesare, fără drept, a unui sistem informatic.

Pentru reținerea lor, polițiștii au efectuat 9 percheziții domiciliare, ocazie cu care au fost ridicate unități de calcul și suporturi de stocare a datelor, precum și alte componente și dispozitive destinate acestui gen de infracționalitate.

Suspecții vor fi prezentați în această seară Tribunalului Neamț cu propunere de arestare preventivă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite