Neamţ: 11 rezervaţii naturale au rămas fără stăpân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peşterile Toşorog şi Munticelu, Codrii de Aramă, Codrii de Argint şi pârâul Borcuţa sunt câteva dintre ariile fără custozi. Primăria Piatra Neamţ va avea grijă, de anul acesta, de ariile de pe Cozla, Pietricica şi Cernegura.

Ministerul Mediului şi Pădurilor a deschis o sesiune de înregistrare a cererilor de preluare în administrare a ariilor naturale protejate de interes naţional şi comunitar, dintre care 11 se află pe teritoriul judeţului Neamţ.

Acestea sunt peşterile Toşorog şi Munticelu, rezervaţiile Codrii de Aramă şi Codrii de Argint, cele patru locuri cu depozite fosilifere de peşti oligoceni de la Agârcia şi de pe munţii Cozla, Pietricica şi Cernegura, ultimul ochi de stepă de pe Dealul Vulpii-Boţoaia, Lacul Izvorul Muntelui şi pârâul Borcuţa.

Muzeul a fost custode

Unele dintre aceste rezervaţii au avut custode în trecut, dar în prezent au rămas ale nimănui. Este cazul rezervaţiilor paleontologice cu peşti fosili de pe cei patru munţi din jurul oraşului. Din 2004 până în 2006, custodia acestor arii protejate a aparţinut Complexului Muzeal Neamţ, prin Muzeul de Ştiinţe Naturale, căruia i s-a retras această calitate.

Consilierii locali au votat în şedinţa de miercuri, 26 ianuarie, că sunt de acord ca Primăria să preia în custodie trei dintre aceste rezervaţii, respectiv Cozla, Pietricica şi Cernegura.

„Ne-am înscris pentru preluarea custodiei acestor arii protejate“, a precizat Ludmila Armaşu, de la Serviciul Comunicare al Primăriei. Conform raportului de aprobare,  solicitarea custodiei este necesară „ca urmare a intenţiei municipiului Piatra Neamţ de a dezvolta infrastructura turistică“.

„Turiştii luau din stalactite“

O altă zonă care are nevoie de protecţie şi care a rămas fără custode este peştera Munticelu de pe teritoriul comunei Bicaz Chei. „Peştera a fost în custodia Clubului Montan Român, dar acesta şi-a exprimat opţiunea de a nu solicita înoirea contractului“, a precizat Monica Isopescu, purtător de cuvânt al Agenţiei de Protecţie a Mediului Neamţ. Primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, spune că nu are posibilităţi financiare pentru a cere custodia peşterei.

„Noi am pus o uşă metalică şi lacăt la intrarea în peşteră şi, în cazul în care voia cineva să o viziteze, veneau şi apelau la noi. Înainte de a pune lacăt, se mai întâmpla ca unii să îşi ia suveniruri din stalactite sau să facă focul înauntru şi să provoace tot felul de stricăciuni“, a precizat Oniga.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite