Neamţ: Viperele din Ceahlău au devenit active

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O colonie de vipere se află la distanţă relativ mică de traseul Lutul Roşu - cabana Dochia.

Salvamontiştii nemţeni îi avertizează pe turiştii care urcă pe Ceahlău să nu se abată de la traseele marcate. Din cauza radiaţiei solare mari, viperele pot reacţiona în anumite condiţii. „Este foarte activă colonia de vipere din zona Mireasa - Gura Plânsă - Dracul, la distanţă relativ mică de poteca turistică Lutul Roşu - cabana Dochia. Reptilele au fost observate şi monitorizate timp de zece zile de specialiştii noştri“, spune Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.


Citeşte şi:

Neamţ: Turist muşcat de viperă pe Ceahlău

Salvatorii montani spun că Vipera Berus (vipera comună) este o specie paşnică şi foarte retrasă, dar reacţionează agresiv dacă este deranjată intentionat sau accidental.

Pentru a preveni accidentele, salvatorii montani au cerut Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău  să ia măsura marcării zonelor cu semne de atenţionare pentru turişti. „Noi am confecţionat şase panouri inscripţionate în română şi engleză cu atenţionări, dar aşteptăm de la Salvamont să ne transmită exact locaţiile unde se impune montarea semnelor“, spune Constantin Andraş, directorul Administraţiei Parcului.

În iulie anul trecut, salvamontiştii au intervenit pentru primul ajutor şi transportarea unui tânăr muşcat de viperă. „Băiatul a fost muşcat pentru că a vrut să prindă vipera cu mâna. Colegii de la Ambulanţă au folosit atunci singura doză de antiviperin şi acum nu ştiu dacă mai au la dispoziţie serul în caz că vom mai înregistra astfel de evenimente“, mai spune Papalicef.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite