Neamţ: Pârtia de la Durău aprobată, cea de la Tarcău respinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care vor ajunge la poalele Ceahlăului vor avea ocazia să practice sporturile de iarnă pe o pârtie omologată conform standardelor.

Proiectul Consiliului Judeţean Neamţ a fost inclus pe lista investiţiilor Ministerului Turismului din acest an, iar lucrările vor demara în această vară.

Citeşte şi:
Neamţ: Încălzirea vremii închide sezonul de schi mai devreme

Valoare estimată a pârtiei de la Durău 4,5 milioane de euro. „Am obţinut deja aprobarea Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău, mai trebuie studiul de fezabilitate şi aprobarea de la Mediu. Amplasamentul este pe un versant cu orientarea nord-nord, iar în această zonă zăpada se păstrează mai mult decât oriunde în judeţ“, spune vicepreşedintele CJ Neamţ, Mircea Pintilie.

Pârtia proiectată la Durău are o lungime de 1.700 de metri, o diferenţă de nivel de 503 metri şi porneşte de la altitudinea de 1.422 de metri. „Pentru singura staţiune de munte din judeţ este o mare pierdere să nu aibă o pârtie de schi, ţinând cont că în staţiunea Durău sunt aproape 2.000 de locuri de cazare în unităţile hoteliere şi pensiuni“, spune Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont, cel care a oferit consultanţa tehnică de specialitate pentru proiectul Consiliului Judeţean.

O altă pârtie din judeţ, cea din comuna Tarcău, aprobată iniţial pe lista de investiţii a Ministerului Turismului, nu a obţinut acordul comisiei tehnice de avizare din cauza altitudinii joase. „Proiectul pârtiei de la Brateş prevedea ca punctul de plecare să fie la o altitudine de 750 de metri. Pârtia are o lungime de 1.300 de metri şi e situată într-o zonă cu multă zăpadă. Nu abandonăm proiectul, dar o să-l facem printr-un parteneriat public-privat“, spune Iulian Găină, primarul comunei Tarcău.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite