Neamţ: Obuz agăţat de tractor, la semănat, lângă Miron Costin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectilul de artilerie era rămas în pământ din timpul celei mai recente conflagraţii mondiale, dar fusese trecut prin gura de foc şi prezenta risc maxim de explozie.

Un proiectil exploziv, datând din cel de-al doilea război mondial, a fost descoperit, accidental, de agricultorii care munceau la semănatul unei tarlale de lângă satul Miron Costin, comuna Trifeşti, azi dimineaţă.

Citeşte şi:

Neamţ: Bombă de aviaţie de 35 de kilograme distrusă la Dulceşti

Mecanicul de pe semănătoare a observat obuzul pe care l-a atins cu utilajul şi a anunţat şefii. Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ s-a deplasat în scurt timp pe câmpul respectiv, a preluat proiectilul şi a cercetat cu detectorul de metale întreaga zonă, fără să mai găsească alte elemente de muniţie. „Era un proiectil exploziv, de calibru 105 mm, trecut prin gura de foc. Acestea sunt cele mai periculoase elemente de muniţie, pentru că sunt prevăzute cu focos şi există posibilitatea să fie iniţiată explozia“, a declarat plutonier adjutant Costel Chertic, şeful echipei pirotehnice a ISU Neamţ.

Conform acestuia, ieşirea la suprafaţă a unor obuze după zeci de ani nu este o raritate. „Elementele de muniţie rămase neexplodate, dar care au fost trecute prin gura de foc, au o traiectorie ascendentă după ce au intrat în pământ. Astfel că, în decursul anilor, datorită acestei caracteristici, există posibilitatea să apară în locuri care au fost lucrate zeci de ani, fără fie găsite până atunci“, a mai declara plutonierul adjutant Chertic.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite