Neamţ: Iod radioactiv detectat pe Vârful Toaca din Ceahlău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii de la staţia monitorizare a radioactivităţii mediului au găsit iod radioactiv în depunerile din masivul Ceahlău.

Nivelul de radioactivitate nu a depăşit însă limitele acceptate. „Deocamdată, nivelul de radiocativitate depistat în aerul şi solul de pe Toaca se încadrează în limitele stabilite pentru ţările Uniunii Europene“, a declarat Dănuţ Pirchiu, şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi.

Citeşte şi:

Neamţ: Apa de la canalizare ajunge la robinete


Măsurătorile au fost făcute după filtrele de la staţia staţia de supraveghere a radioactivităţii mediului de pe vârful Toaca, situată pe Ceahlău, la 1.865 de metri altitudine. „Din 23 martie, filtrele sunt trimise zilnic spre Iaşi pentru măsurătorile gama spectometrice de iod şi cesiu, iar rezultatele sunt validate de Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului. Noi facem măsurători beta globale în probe de depuneri atmosferice şi aerosoli atmosferici, iar valorile sunt cu trei ordine de mărime mai mici“, spune spune Andrei Neagu, fizician în cadrul Serviciului de Monitorizare din cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Neamţ.

Conform datelor oficiale făcute publice de Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului, probele prelevate la staţia de la Toaca au pus în evidenta prezenţa radionuclidului Iod -131 în concentratii cuprinse între 3,25 miliBecquerel (mBq) pe metrul patrat şi 3,4 mBq pe metrul patrat.

Specialiştii spun că aceste date nu sunt în măsură să îngrijoreze populaţie. „Dacă după explozia de la Cernobâl s-a depăşit limita de 10 Becquereli, acum vorbim de miliBecquereli“, mai spune fizicianul Neagu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite