Neamţ: Incendierile de mirişti au luat amploare în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi pe teritoriul oraşului Piatra Neamţ au existat arderile necontrolate de vegetaţie uscată. Pompierii au intervenit în primul trimestru al anului de 34 de ori numai la incendii provocate pentru eliberarea mirişilor de resturile vegetale rămase din toamnă.

Incendiile de mirişti s-au înmulţit în această primăvară. Zilnic pompierii sunt solicitaţi să intervină la mai multe astfel de situaţii, uneori chiar în mai multe puncte simultan.

Citeşte şi:

Neamţ: Au început incendiile de primăvară

„În primul trimestru al acestui an am intervenit la 34 de arderi necontrolate de vegetaţie uscată“, a precizat căpitanul Iulian Jugan, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ al judeţului Neamţ.

Nici municipiul Piatra Neamţ nu a scăpat de astfel de incendii. Pe Strada 1 decembrie 1918, a fost nevoie de intervenţia pompierilor în punctul Balaur, marţi, 26 martie, în jurul orei 14.40. În anexa Vânători, lângă  groapa de gunoi, s-a produs alt incendiu, duminică, 24 martie, după ce pe Dealul Vulpii arsese vegetaţia uscată cu o zi înainte, în jurul orei 12.30. Alte asemenea incendii au avut loc pe strada Izvoare.

Stingerea acestor incendii înseamnă o cheltuială în plus din partea pompierilor. „O oră de intervenţie cu un singur echipaj şi cinci subofiţeri costă circa 500 de lei. De obicei, stingerea unei mirişti durează două-trei ore. Am avut însă şi intervenţii cu 30 de subofiţeri, care au durat circa şase ore, cum a fost aceea pentru o păşune de 30 de hectare situată între localităţile Ghindăoani şi Bălţăteşti“, a mai precizat căpitanul Iulian Jugan.

Dacă apreciem costul mediu al unei intervenţii la 1.250 de lei, rezultă că pentru stingerea miriştilor a fost făcute cheltuieli suplimentare de circa 42.500 de lei numai până la sfârşitul lunii martie.

Incendierea miriştilor este considerată infracţiune

Conform Agenţiei de Protecţia Mediului Piatra Neamţ, incendierea miriştilor poate fi pedepsită chiar şi cu închisoarea. „Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare  sau cu amendă penală“, a precizat Monica Isopescu, purtător de cuvânt al APM Neamţ.

Singurele situaţii în care  s-ar putea incendia o mirişte sunt acelea în care trebuie prevenită răspândirea unor boli sau a unor dăunători. „Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, caz care trebuie confirmat in scris de către Unitatea Fitosanitară Neamţ“, a mai precizat Monica Isopescu.

Inspectorul Cristina Miclăuş de la Garda de Mediu Neamţ a precizat că aceste incendii afectează brutal calitatea mediului şi continuitatea elementelor din ecosistemul supus arderii. Totuşi, inspectorii cei de la Garda de Mediu, care ar fi trebuit să pună amenzi în cazul celor 34 de incendieri de mirişti,  nu au făcut nimic în legătură cu aceste cazuri. „Anul acesta nu am fost sesizaţi niciodată în legătură cu vreo incendiere de mirişte. Nici amenzi nu au fost aplicate,  pentru că este greu să demonstrezi că o anumită persoană se face vinovată“, a mai declarat Cristina Miclăuş.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite