Monedele din patrimoniul naţional, confiscate de Poliţie în Neamţ, valorează peste un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Captura făcută de poliţişti în localităţile Pipirig şi Fărcaşa, în locuinţele profesorilor Ovidiu Trifan și Dumitru Ioniță, a însemnat peste 2.400 de monede antice şi multe alte artefacte.

Poliţiştii implicaţi în anchetă de amploare, desfăşurată simultan în judeţele Buzău, Argeş, Neamţ şi Hunedoara, au făcut publice informaţii preliminare.

Percheziţii la doi profesori din Neamţ bănuiţi de trafic cu bunuri arheologice şi monede antice

Percheziţiile efectuate în judeţele Neamţ au vizat locuinţele a doi profesori respectabili, cunoscuţi în comunitate prin implicarea în acţiuni de promovare a folclorului şi a culturii naţionale.

În casele lui Ovidiu Trifan, din Pipirig, şi Dumitru Ioniţă, din Farcaşa, au fost găsite nu mai puţin de 2.400 de monede dacice sau romane, din aur, argint sau bronz.

Oamenii legii consideră că monedele n-ar fi trebuit să ajungă în colecţii particulare, având statut de bunuri aflate în patrimoniul naţional. Au fost ridicate în vederea verificării. În total, au fost ridicate în toată ţara peste 2.700 de monede antice, 50 de kilograme de fragmente ceramice preistorice şi antice, 27 de unelte de piatră preistorice, 180 de obiecte de podoabă şi piese de harnaşament de interes arheologic.

Valoarea estimată de oamenii legii pentru toată comoară confiscată se ridică la peste un milion de euro. Colecţionarii sunt cercetaţi în dosare penal privind infracţiuni la regimul protejării patrimoniului naţional cultural mobil.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite