Moldovenii îi învaţă pe nemţeni despre beneficiile scuturilor anti-grindină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costurile instalării unui scut anti-grindină sunt mai mici decât valoarea pagubelor provocate de grindină sau de secetă
Costurile instalării unui scut anti-grindină sunt mai mici decât valoarea pagubelor provocate de grindină sau de secetă

Vasile Pruteanu, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, s-a întâlnit cu experţi din Republica Moldova pentru a discuta despre oportunitatea instalării unui scut anti-grindină în judeţ.

Delegaţia de experţi a fost condusă de Ion Garaba, directorul Serviciului Special pentru Influenţe Active asupa Proceselor Hidrometeorologice din Republica Moldova, la întâlnire participând şi reprezentanţi ai Direcţiei Agricole Neamţ, dar şi ai unor firme cu profil agricol din judeţ.

„Experţii din Republica Moldova au precizat că, în acest moment, ei aplică metodele de protecţie anti-grindină şi de provocare artificială a precipitaţiilor pe o suprafaţă de peste 1.400.000 de hectare din stânga Prutului şi au dat detalii despre tehnologia aplicată -tehnică rachetară bazată pe rachete sol-aer, care trimit reagenţi ce influenţează evoluţia norilor", a precizat Daniel Vinca, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ.

Luând în calcul costurile, cât şi faptul că un astfel de sistem poate fi implementat pe o suprafaţă minimă ce depăşeşte de câteva ori pe cea a judeţului Neamţ, Vasile Pruteanu a concluzionat că o asemenea investiţie poate fi susţinută de administraţia centrală.

„Voi face, direct şi indirect, cu sprijinul parlamentarilor nemţeni lobby la Guvern şi la Ministerul Agriculturii pentru analizarea acestei oportunităţi şi pentru sprijinirea implementării acestei tehnologii. Specialiştii agricoli din Neamţ sunt încântaţi de posibilitatea ca riscul afectării culturilor de către grindină să fie sensibil diminuat şi, de asemenea, de posibila provocare artificială a ploilor. Costurile investiţiei sunt incomparabil mai mici cu valoarea pagubelor provocate de grindină sau de secetă", a spus Vasile Pruteanu

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite