Neamţ: Minorii din Neamţ sunt campioni la hoţii şi tâlhării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Minorii din Neamţ sunt campioni la hoţii şi tâlhării
Neamţ: Minorii din Neamţ sunt campioni la hoţii şi tâlhării

Poliţiştii trag un semnal de alarmă în privinţa creşterii frecvenţei furturilor, a cerşetoriei şi a vagabondajului în rândul minorilor.

Minorii-infractori din Neamţ s-au specializat în furturi şi tâlhării, iar faptele violente sunt tot mai frecvente şi în rândul minorilor care nu au împlinit nici 14 ani. De la începutul acestui an şi până acum, poliţiştii nemţeni au cercetat 195 de fapte comise de infractori fără buletin, 18 dintre acestea fiind violente.

„Trei minori au fost internaţi în centre speciale de reeducare, patru minori au fost plasaţi în centre aparţinând ONG-urilor, 11 minori au fost internaţi în centre de primire“, a declarat comisarul şef Aurelian Vasea Şoric, de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ.

Hoţii minori, protejaţi de lege

Majoritatea copiilor care au comis infracţiuni în 2009 provin din mediul urban şi au învăţat deja că vârsta îi fereşte de răspunderea penală. Însă părinţii acestora au aflat pe propria piele că nesupravegherea minorilor se pedepseşte. Astfel, de la începutul anului, 22 de părinţi au fost sancţionaţi pentru că nu şi-au împiedicat copiii să practice vagabondajul ori cerşetoria.

Alte 91 de furturi au avut ca autori copii cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, care nu mai sunt salvaţi de instanţă datorită vârstei, ci sunt trimişi în centrele speciale pentru minorii delicvenţi sau li se întocmeşte cazier. „Eram prin piaţă
şi-mi făceam cumpărăturile. Eu l-am văzut că-mi tot dă târcoale şi am încercat să mă feresc, dar până la urmă tot mi-a furat portofelul din geantă. Şi mai aveam în el vreo 200 de lei din pensie“,
povesteşte supărată pensionara Casandra Oprea. Cele mai puţine infracţiuni comise de minori în 2009 sunt cele care au avut ca autori tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani.

Frica de pedepse, dar şi experienţa făptaşilor au făcut ca numai 45 de adolescenţi să fie cercetaţi în primele nouă luni ale anului. „Şase minori au fost cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie, iar alţi 38 pentru comiterea infracţiunii de furt“, a adăugat comisarul şef Aurelian Vasea Şoric.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite