Neamţ: Mii de nemţeni, obligaţi să-şi ia vaccinul antigripal din farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Mii de nemţeni, obligaţi să-şi ia vaccinul antigripal din farmacii
Neamţ: Mii de nemţeni, obligaţi să-şi ia vaccinul antigripal din farmacii

Direcţia de Sănătate Publică abia a demarat procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea a 23.000 de doze de vaccin. Acestea nu ajung însă pentru toţi asiguraţii

Vaccinul ajunge doar pentru persoanele trecute de 65 de ani. Spitalul Judeţean nu poate asigura tratamentul nici împotriva gripei sezoniere, nici în cazurile de gripă nouă.

Peste 1.550 de nemţeni s-au îmbolnăvit săptămâna trecută de viroze respiratorii, iar alţi 500 au fost afectaţi de pneumonie. Cele mai multe cazuri de internare s-au înregistrat la grupele de vârstă 0-14 ani. Cifrele depăşesc atât media, cât şi maxima săptămânală din ultimii cinci ani.

În timp ce afecţiunile respiratorii afectează pe zi ce trece tot mai multe persoane, vaccinul antigripal se lasă aşteptat. Teoretic, acesta ar fi trebuit să fie distribuit medicilor de familie încă de pe 15 octombrie. Potrivit celor mai optimiste scenarii, nemţenii vor beneficia de vaccinul antigripal gratuit abia la finalul acestei luni.

Pericol iminent

„Cred că pe 25 noiembrie vom avea vaccinul antigripal, dacă totul merge bine. Suntem încă în procedura de licitaţie“, a explicat doctor Roxana Pipirigeanu, şeful biroului de epidemiologie DSP Neamţ. Pentru că nu vor fi suficiente doze, anumite categorii care trebuiau să beneficieze de gratuitate vor trebui să-şi procure vaccinul din farmacii, contra-cost. „Cel mai mult trebuie să se păzească bolnavii cronic şi copiii, pentru că cele 23.000 de doze pe care le vom achiziţiona vor fi distribuite numai bătrânilor peste 65 de ani“, a completat doctorul Pipirigeanu. Gripa nouă nu şi-a făcut simţită prezenţa, însă medicii sunt destul de îngrijoraţi, având în vedere numărul uriaş de afecţiuni respiratorii înregistrate la acest debut de sezon şi existenţa cazurilor confirmate în Iaşi, Suceava şi Bacău. „Se pare că judeţul nostru este înconjurat de cazuri de gripă A H1N1. Nu suntem pregătiţi să facem faţă unui focar, aşa că sperăm să nu înregistrăm cazuri şi la noi în judeţ“, a precizat şeful biroului de epidemiologie DSP Neamţ.

Spitalul Judeţean Neamţ nu este încă pregătit să facă faţă cazurilor de gripă nouă. În această perioadă, dificultăţile financiare fac ca bolnavii să-şi aducă tratamentul din forţe proprii. „Paturi vom găsi, nu este o problemă. Singura dificultate este procurarea de medicamente. Stocul rezervat pentru astfel de cazuri este acum la limită şi nu ştiu dacă vom primi ajutor suplimentar“, a declarat doctor Sorin Ciobanu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Neamţ.

Gripa porcină îi sperie pe nemţeni

Gripa nouă nu se diferenţiază de gripa de sezon, iar sfatul medicilor este ca pacienţii să nu se trateze singuri. „La noi s-a înregistrat o adresabilitate mai mare. Nemţenii sunt destul de speriaţi de pericol, iar la primul semn de răceală vin la noi pentru tratament. Acesta este şi sfatul nostru. Bolnavii nu trebuie să se trateze singuri şi trebuie izolaţi“, a declarat doctor Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite